Γαβριήλ Συλιβός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γαβριήλ Συλιβός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1764
Θάνατος1839
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας

Ο Γαβριήλ Συλιβός(1764-1839) ήταν Μητροπολίτης Τήνου

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γαβριήλ Συλιβός γεννήθηκε περίπου το 1764 στις Δάφνες Μαλεβιζίου Κρήτης, του νομού Ηρακλείου. Ο πατέρας του Ανδρέας Συλιβός σφαγιάστηκε από τον γενίτσαρο των Δαφνών Εχρέμπεη κατά την Επανάσταση του 1769, την επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Ο Γαβριήλ αφού διασώθηκε από ΄μία συγγενή του Ηγουμένη της μονής Παληανής κοντά στις Δάφνες, στη συνέχεια έγινε κληρικός.

Μητροπολίτης Τήνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τήνου τον Νοέμβριο του 1810. Είναι πολύ πιθανή η μύησή του στη Φιλική Εταιρεία, αν ληφθεί υπ' όψιν πως ο συμπατριώτης του ιερομόναχος Δημήτριος Χρυσαφόπουλος,ο οποίος βρισκόταν λίγο πριν από την έναρξη της Επανάστασης στην Τήνο, ήταν Φιλικός και στενά συνεργαζόταν με τον Γαβριήλ. Με την κήρυξη της Επανάστασης ο Γαβριήλ, στις 31 Μαρτίου 1821 υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης στην Τήνο. Ο Δημήτριος Υψηλάντης με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Γαβριήλ, στις 10 Δεκεμβρίου 1821,του ζητά υλική βοήθεια: από την μέχρι σήμερα έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους δεν έχει βρεθεί απάντηση του ιεράρχη. Πάντως στην Κρητική Επανάσταση του 1821 οργάνωσε ομάδα Τηνίων και την έστειλε στην πατρίδα του με δικά του έξοδα. Ανάλογα έπραξε κι όταν ο Νεόφυτος Καρύστου του ζήτησε συνδρομή, οπότε συγκρότησε σώμα από τριακόσιους άνδρες από την Τήνο και τους έστειλε στην Κάρυστο. Επικεφαλής της Τηνιακής Δημογεραντίας οργάνωσε την περίθαλψη των προσφύγων από την Κάσο, Ψαρά, Χίο, Μοσχονήσια, Κυδωνιές. Συνέδραμε στην ανέγερση ορφανοτροφείου στην Άνδρο. Ο Αμβρόσιος Φραντζής τον μέμφθηκε ότι, «[...]εις την διάρκειαν της ελληνικής αποστασίας δεν εφαίνετο με σταθερόν χαρακτήρα υπέρ της ελληνικής αποστασίας δια το απαραδειγμάτιστον της δειλίας» Όταν μετατέθηκε στην επισκοπική επαρχία Νάξου και Πάρου,το 1830, η εκκλησιαστική έδρα Τήνου ενώθηκε με τη Σύρο μετά την απομάκρυνσή του, οι Τήνιοι ζήτησαν από τον Όθωνα την επάνοδό του.

Πέθανε το 1839

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αριμανδρίτη Φιλάρετου Βιτάλη, «Ο Τήνου Γαβριήλ Συλιβός και η συμβολή του εις την εθνεγερσίαν του 1821»,Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών,τομ.9 (1971-1973), σελ.137-151