Γέφυρα Ντε Μποσέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέφυρα Ντε Μποσέ
Η κλειστή Ντε Μποσέ γέφυρα λίγο πριν την αποκατάσταση
ΔιασχίζειΚούταβος
ΤοποθεσίαΔήμος Αργοστολίου, Ελλάδα
Πολιτιστική κληρονομιάδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα
Σχέδιοπέτρινη γέφυρα και γέφυρα
Υλικόπέτρα
Συνολικό μήκος689,9 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γέφυρα Ντε Μποσέ (πρώην Γέφυρα του Δράπανου) ή εξελληνισμένα Γέφυρα Δεβοσέτου είναι μια πέτρινη γέφυρα χτισμένη το 1813 πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Mε 689,9 μέτρα, είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα πάνω από τη θάλασσα στον κόσμο. Η γέφυρα αποτελεί πεζόδρομο από τον Ιούλιο του 2005 έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων από το μνημείο.

Ο Οβελίσκος

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Δημοκρατία των Ιονίων Νήσων βρισκόταν υπό βρετανική κηδεμονία, μέρος των εξόδων κατοχής επιστράφηκε με τη μορφή έργων υποδομής. Ο Ελβετός μηχανικός Σαρλ Ντε Μποσέ (Charles de Bosset) έγινε κυβερνήτης του νησιού το 1810 και έδωσε έμφαση στην κατασκευή δρόμων και γεφυρών. Το μεγαλύτερο έργο ήταν η γέφυρα πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου, που συντόμευε το δρόμο για το Ληξούρι και το βόρειο τμήμα του νησιού. Διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα του Κουταβού από τον κόλπο.

Το 1812 ο Ντε Μποσέ παρουσίασε την ιδέα του για μια γέφυρα στο νησιωτικό συμβούλιο, το οποίο έπρεπε να επιβεβαιώσει την κατασκευή. Αντισταθμιστικό ήταν ότι η γέφυρα θα μπορούσε να δώσει στους ληστές μια διαδρομή διαφυγής. Σε μια συνάντηση ο Ντε Μποσέ χτύπησε ένα σπαθί στο τραπέζι και διακήρυξε ότι αν χρειαζόταν θα μπορούσε να κόψει τις συνθήκες με ένα σπαθί.[1]

O σεισµός του 1953 προκάλεσε σηµαντικές βλάβες στον φέροντα οργανισµό της γέφυρας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patsch: Die Insel Leukas. Eine geographische Monographie, Ausg. 95-100, P. 86. 1890
  2. PI. Papayianni, V. Pachta, A. Alexiou: Study of the constructing materials, techniques and pathology symptoms of the stone bridge DeBosset in Kefalonia.