Γέφυρα Μίλβια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°56′8″N 12°28′1″E / 41.93556°N 12.46694°E / 41.93556; 12.46694

Μιλβία γέφυρα
Χάρτης
Είδοςτοξωτή γέφυρα με επίπεδη επιφάνεια, γέφυρα δρόμου, πέτρινη γέφυρα, Ρωμαϊκή γέφυρα και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°56′8″N 12°28′1″E
Διοικητική υπαγωγήRoma Capitale
ΧώραΙταλία
Μήκος136 μέτρα
Υλικάπέτρα
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Commons page Πολυμέσα

 

Χαρακτικό του 18ου αιώνα από το Piranesi

Η ΜιλβίαMουλβία) Γέφυρα (ιταλικά: Ponte Milvio‎‎ ή Ponte Molle, λατινικά: Pons Milvius‎‎ ή Pons Mulvius) είναι γέφυρα επάνω από τον Τίβερη στα βόρεια της Ρώμης στην Ιταλία. Ήταν μία οικονομικά και στρατηγικά σημαντική γέφυρα στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ήταν ο τόπος της περίφημης μάχης της Μιλβίας Γέφυρας το 312, η οποία οδήγησε στην μονοκρατορία του Κωνσταντίνου Α΄.

Πρώιμη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάβαση επάνω από τη Μιλβία γέφυρα.

Μία γέφυρα κατασκευάστηκε από τον ύπατο Γάιο Κλαύδιο Νέρωνα το 206 π.Χ., αφού είχε νικήσει τον Καρχηδονιακό στρατό στη Μάχη του Μεταύρου. Το 109 π.Χ., ο τιμητής Mάρκος Αιμίλιος Σκάουρος έφτιαξε μία νέα[2] στην ίδια θέση, γκρεμίζοντας την παλαιά. Το 63 π.Χ. επιστολές από τους συνωμότες της συνωμοσίας του Κατιλίνα υποκλάπηκαν εδώ, επιτρέποντας στον Κικέρωνα να τις διαβάσει στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο την επόμενη ημέρα. Σε 312 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος Α΄ νίκησε τον ισχυρότερο αντίπαλό του Μαξέντιο μεταξύ αυτής της γέφυρας και της κώμης Σάξα Ρούβρα, στην περίφημη μάχη της Μιλβίας Γέφυρας.

Κατά τον Μεσαίωνα η γέφυρα ανακαινίστηκε από έναν μοναχό ονόματι Ακούτσιο και το 1429 ο πάπας Μαρτίνος Ε' ζήτησε από έναν διάσημο αρχιτέκτονα, τον Φραντσέσκο ντα Γκενατσάνο να την επισκευάσει, επειδή κατέρρεε. Κατά τον 18ο και 19ο αι. η γέφυρα τροποποιήθηκε από δύο αρχιτέκτονες, τον Τζουζέπε Βαλαντιέρ και τον Ντομένικο Πιτζιάνι.

Η γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές το 1849 από τα στρατεύματα του Γαριβάλδη, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν μία γαλλική εισβολή· αργότερα επισκευάστηκε από τον πάπα Πίο Θ' το 1850.

Τον Ιανουάριο του 1873 ο μυθιστοριογράφος Χένρι Τζέιμς, ένας άμαθος, αλλά αρκετά ικανός ιππέας, έκανε το Πόντε Μίλβιο τον πρώτο από πολλούς ρωμαϊκούς περιπάτους έφιππος. Σχολίασε: «Μπορώ να καθίσω σε ένα άλογο καλύτερα από ό,τι πίστευα».[3]

Προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουκέτα αγάπης στη γέφυρα.

Λουκέτα αγάπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία του δημοφιλούς βιβλίου και ταινίας "Σε θέλω" (Ho voglia di te, το 2006) του συγγραφέα Φεντερίκο Μότσια, τα ζευγάρια άρχισαν -ως ένδειξη αγάπης- να κολλούν λουκέτα σε έναν φανοστάτη στη γέφυρα. Αφού στερέωναν το λουκέτο, ρίχνουν το κλειδί πίσω τους στον Τίβερη.[4] Ωστόσο μετά την μερική κατάρρευση του φανοστάτη το 2007 λόγω του βάρους των λουκέτων, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέρη της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένων των μπαλούστρων, των κιγκλιδωμάτων και των κάδων απορριμμάτων. Αυτό συνεχίστηκε, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης νομοθέτησε πρόστιμο 50 ευρώ σε όποιον βρισκόταν να συνδέει λουκέτα στη γέφυρα. Το 2012 οι αρχές της πόλης αφαίρεσαν όλες τις κλειδαριές από τη γέφυρα.[5] Η συνήθεια των κλειδαριών αγάπης έχει εξαπλωθεί από τότε σε όλη την Ιταλία, την υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σημείο ποδοσφαιρικής βίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα είναι γνωστή ως το μέρος όπου οι Ιταλοί χούλιγκαν ποδοσφαίρου γνωστοί ως Ούλτρας από την AΣ Ρόμα συχνά επιτίθενται σε οπαδούς από αντίπαλες ομάδες τις ημέρες των αγώνων. Η αστραπιαία επίθεση ή πουντσικάτα (puncicata), όπως είναι γνωστή στη ρωμαϊκή αργκό, είναι όταν μία αιφνίδια, προσχεδιασμένη συγκέντρωση πλήθους (flah mob) των Ούλτρας επιτίθεται γρήγορα σε μία άλλη ομάδα οπαδών, μαχαιρώνοντάς τους στους γλουτούς, πριν τρέξουν μακριά. Χρησιμοποιούν αυτή τη γέφυρα, επειδή ο σχεδιασμός της και οι θέσεις της την καθιστούν κατάλληλη γι' αυτού του τύπου την ενέδρα. Σε περίπτωση αγώνων που παίζει η άλλη τοπική ομάδα ΣΣ Λάτσιο, οι οπαδοί της AΣ Ρόμα τείνουν να αποφεύγουν την περιοχή, καθώς εκεί συνήθως συγκεντρώνονται οι Ούλτρας της Λάτσιο.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • O’Connor, Colin (1993), Roman Bridges, Cambridge University Press, σελ. 64f, ISBN 0-521-39326-4 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]