Γέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γέτι, ή Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων, ή Απαίσιος Χιονάνθρωπος είναι μυθικό ζώο, που προέρχεται από τους μύθους και τη λαογραφία του Θιβέτ.

Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον αμερικανικό μεγαλοπόδαρο αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται καθώς επρόκειτο για διαφορετικό κρυπτίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση των Θιβετιανών βουδιστών, αν κάποιος δει το πλάσμα πρόκειται να πεθάνει.

Σκίτσο που δείχνει το κρυπτίδιο

Περιγραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο κοινή περιγραφή του πλάσματος το θέλει ως πολύ ψηλό (πολύ ψηλότερο από τον άνθρωπο), το οποίο μοιάζει με τεράστιο πίθηκο. Βαδίζει όρθιο. Το σώμα του καλύπτεται από παχιά λευκή ή καστανή γούνα.

Θεωρείται ότι είναι ένας ζωντανός Γιγαντοπίθηκος, ένα προϊστορικό, ογκώδες και ψηλό πρωτεύον θηλαστικό, το οποίο ζούσε στα υγρά δάση της Κίνας και του Βιετνάμ.

Παρόμοια πλάσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλάσματα με περιγραφές κοινές με το γέτι είναι ο μεγαλοπόδαρος (Bigfoot) που λέγεται ότι ζει στη Βόρεια Αμερική και τα Άλμας, που είναι μυθικά ζώα της Μογγολίας.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος που έκανε λόγο για το γέτι ήταν ένας Άγγλος αξιωματικός τον 19ο αιώνα, ο οποίος καθώς ταξίδευε στα χιονισμένα θιβετιανά βουνά παρατήρησε μεγάλες πατημασιές στο χιόνι. Οι περισσότερες μαρτυρίες αναφέρονται σε πατημασιές και όχι σε συνάντηση με το κρυπτίδιο. Μέχρι σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι το γέτι είναι αληθινό, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γέτι δεν είναι τίποτα άλλο από μια αρκούδα.