Γέλενα Γκέντσιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέλενα Γκέντσιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Οκτωβρίου 1936
Βελιγράδι
Θάνατος1  Ιουνίου 2013
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
ΣπουδέςΣχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης
χειροσφαιρίστρια
προπονήτρια αντισφαίρισης

Η Γέλενα Γκέντσιτς (αγγλ. Jelena Genčić, σερβικά κυριλλικά: Јелена Генчић‎‎, 9 Οκτωβρίου 1936 - 1 Ιουνίου 2013) ήταν Σέρβα αθλήτρια και προπονήτρια του τένις και του χάντμπολ.[1]

Στις δεκαετίες του 1970 και 1980, διετέλεσε προπονήτρια τένις, στα παιδικά και στα εφηβικά τμήματα της χώρας της, και πιστώθηκε ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη και την πρώιμη ανάπτυξη μεγάλων ταλέντων, που αργότερα εξελίχθησαν σε κορυφαίοι επαγγελματίες παίκτες και πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ αυτών που ανακάλυψε και αρχικά προπόνησε η ίδια ήταν οι: Μόνικα Σέλες, Νόβακ Τζόκοβιτς, Γκόραν Ιβανιέβιτς,Μίμα Τζουόβκοτς, Ίβα Μαγκόλι και Τάτζια Τζέσενικα.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1936. Είχε έξι αδέρφια, ο πατέρας της, Jovan, ήταν Σέρβος και η μητέρα της, Hermina, ήταν Αυστριακή. Η οικογένειά της, από την πλευρά του πατέρα της ήταν κοινωνικά πολύ ευυπόληπτη.

Ο παππούς της, Lazar Genčić, σπούδασε ιατρική στη Βιέννη, έγινε ένας από τους πρώτους χειρουργούς της Σερβίας και ταυτόχρονα κατείχε το αξίωμα στρατηγού του Βασιλικού Σερβικού Στρατού στη Σερβική εκστρατεία του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.[2] Ο θείος της, Đorđe Genčić, διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο του Nikola Paolaić και ήταν ένας από τους κύριους συνωμότες του πραξικοπήματος Μαΐου στη Σερβία, το 1903.

Απέκτησε πτυχίο στην ιστορία της τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Αργότερα απέκτησε και ένα δεύτερο πτυχίο, στην ψυχολογία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκέντσιτς υπήρξε αθλήτρια του χάντμπολ και του τένις, αγωνιζόμενη παράλληλα και στα δύο αθλήματα.

Ξεκίνησε να παρακολουθεί τένις το 1948 σε ηλικία 11 ετών.[3] Το 1954, 17 ετών μόλις, αγωνίστηκε στο Wimbledon στο απλό γυναικών.

Το 1976 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, και έγινε προπονήτρια του τένις στην τότε Γιουγκοσλαβία. [4] Κατά τα επόμενα 30 χρόνια η ίδια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη και καθοδήγηση νέων ταλέντων, που η ίδια διέκρινε και βοήθησε, στη χώρα της Σερβίας.[5][6] Θεωρείται ότι ήταν μία εξέχουσα μορφή του τένις στη Σερβία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ζωιτος, Γιάννης (15 Ιουνίου 2021). «Η Γέλενα Γκέντσιτς ήταν η 'μάνα' που γέννησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς μέσα στον πόλεμο». SPORT24. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2021. 
  2. [1];Blic Žena, 9 May 2010
  3. Arsenijević, Vidan (August 1975). «Jelena Genčić, slavna teniserka i višestruki fenomen našeg sporta: Jaka volja čini čoveka!». TV novosti. http://www.yugopapir.com/2016/06/jelena-gencic-slavna-teniserka-i.html. Ανακτήθηκε στις 6 August 2018. 
  4. Bowers 2014, σελ. chapter three.
  5. Novak Djokovic thrashes Grigor Dimitrov in French Open;BBC News website, 1 June 2013
  6. «Ο Νόβακ Τζόκοβιτς συναντά τη Γέλενα Γκέντσιτς». SPORT24. 14 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2021.