Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάτος (ψάρι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γάτος
Γάτος
Γάτος
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Σκυλιορινίδες (Scyliorhinidae)
Γένος: Σκυλιόρινος (Scyliorhinus)
Είδος: S. stellaris
Διώνυμο
Scyliorhinus stellaris (Σκυλιόρινος ο αστρικός)
Λινναίος, 1758

Ο γάτος (επιστημονική ονομασία Scyliorhinus stellaris - Σκυλιόρινος ο αστρικός) είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των Σκυλιορινίδων. Απατάνται στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Γενικά βρίσκονται ανάμεσα βράχια ή φύκη σε βάθος 20 με 60 μέτρων. Φτάνουν σε μήκος τα 1,6 μέτρα. Ο γάτος έχει ισχυρό σώμα με ευρύ, στρογγυλευμένο κεφάλι και δύο ραχιαία πτερύγια τοποθετημένα πολύ πίσω. Μοιράζεται το ενδιαίτημά του με το πιο κοινό Scyliorhinus canicula, με το οποίο μοιάζει σε εμφάνιση, αλλά μπορεί να διακριθεί κάθως έχει μεγαλύτερες κηλίδες και ρινικά πτερύγια που δεν καλύπτουν το στόμα.

Οι γάτοι είναι νυκτόβια ζώα και γενικά κρύβονται μέσα μικρές τρύπες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και συχνά διαβιεί με άλλα μέλη του είδους του. Ένα βενθικό αρπακτικό, τρέφεται με μια σειρά από οστεώδη ψάρια, καρχαρίες μικρότερου μεγέθους, μαλακόστρακα και κεφαλόποδα. Όπως και άλλοι σκυλιόρινοι, ο γάτος είναι ωοτόκος όσον αφορά την αναπαραγωγή. Τα θηλυκά αποθέτουν μεγάλα, με χοντρά τοιχώματα αυγά, δύο το χρόνο, από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, εναποθέτοντάς τα ασφαλή σε φύκια. Τα αυγά χρειάζονται 7-12 μήνες για να εκκολαφθούν. Κάποτε έχαιρε εκτίμησης για το τραχύ δέρμα του, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως λειαντικό. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογήσει το γάτο ως σχεδόν απειλούμενο, αφού ο πληθυσμός του στη Μεσόγειο Θάλασσα φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά από την υπεραλίευση.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ellis, J., Serena, F., Mancusi, C., Haka, F., Morey, G., Guallart, J. & Schembri, T. (2009). Scyliorhinus stellaris στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2014.