Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάμος στην Ινδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι γάμοι στην Ινδία διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, τη θρησκεία, την κοινότητα και τις προσωπικές προτιμήσεις της νύφης και του γαμπρού. Αποτελούν εορταστικές εκδηλώσεις και τις περισσότερες φορές γιορτάζονται με έντονη διακόσμηση, χρώματα, φορέματα, μουσική, χορό, κουστούμια και τελετουργικά που διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινότητα, την περιοχή και τη θρησκεία της νύφης και του γαμπρού, καθώς επίσης και με τις προτιμήσεις τους. Στην Ινδία διεξάγονται 10 εκατομμύρια γάμοι τον χρόνο, από τους οποίους το 80% είναι γάμοι Ινδουιστών.

Τελετές στον Ινδουισμό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ υπάρχουν πολλά τελετουργικά που σχετίζονται με φεστιβάλ στον Ινδουισμό, το βίβαχ (γάμος) είναι το πιο εκτεταμένο προσωπικό τελετουργικό το οποίο ένας ενήλικος Ινδουιστής αναλαμβάνει στη ζωή του.

Οι τυπικές ινδουιστικές οικογένειες ξοδεύουν σημαντική προσπάθεια αλλά και οικονομικούς πόρους για να διοργανώσουν και να γιορτάσουν γάμους. Τα τελετουργικά και η διαδικασία ενός ινδουιστικού γάμου διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή της Ινδίας, τις τοπικές προσαρμογές, τους πόρους της οικογένειας και τις προτιμήσεις του γαμπρού και της νύφης. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν μερικά βασικά τελετουργικά συνηθισμένα στους ινδουιστικούς γάμους – Κανιαντάαν, Πανιγκραχάνα και Σαπταπάντι. Αυτά είναι αντίστοιχα το να παραδίδει ο πατέρας την κόρη, οικειοθελώς να μένει το χέρι κοντά στη φωτιά για να δηλώσει την επικείμενη ένωση και το ζευγάρι να κάνει εφτά βήματα πριν από τη φωτιά, με κάθε βήμα να περιλαμβάνει ένα σύνολο αμοιβαίων όρκων. Μετά το έβδομο βήμα και τους όρκους του Σαπταπάντι, το ζευγάρι είναι και επισήμως νόμιμα μαζί. Οι γάμοι των βουδιστών και των τζαϊνιστών στην Ινδία μοιράζονται πολλά θέματα αλλά επικεντρώνονται στις αντίστοιχες θρησκευτικές ιδέες και κείμενά τους.

  • Οι Ινδοί Σιχ παντρεύονται μέσω μιας τελετής που ονομάζεται Ανάντ Καράτζ, μια τελετουργία που ξεκίνησε από τον τρίτο ηγέτη του Σιχισμού, τον Γκουρού Αμάρ Ντας.

Το ζευγάρι περπατά γύρω από το ιερό βιβλίο, το Γκουρού Γκρανθ Σαχίμπ τέσσερις φορές.

  • Οι Ινδοί μουσουλμάνοι γιορτάζουν έναν παραδοσιακό ισλαμικό γάμο με τελετουργίες που περιλαμβάνουν το Νικάχ, την πληρωμή της προίκας από τον γαμπρό στη νύφη (μαχρ), την υπογραφή του συμβολαίου του γάμου και μια δεξίωση.
  • Οι ινδικοί χριστιανικοί γάμοι ακολουθούν τα παραδοσιακά χριστιανικά έθιμα γάμου.

Στην Ινδία η ιεροτελεστία του αρραβώνα γιορτάζει τον αρραβώνα ενός ζευγαριού με προσευχές για το ζευγάρι και τις ευλογίες των δαχτυλιδιών τους από έναν πάστορα. Μία μέρα πριν από το γάμο πραγματοποιείται η τελετή Χαλντί/Ουμπτάν (όπως είναι γνωστή στην βόρεια Ινδία) ή η τελετή ρόκε (όπως είναι γνωστή στην περιοχή Γκόα της Ινδίας), στην οποία «χαλντί ή πάστα κουρκουμά εφαρμόζεται στους Ινδούς Χριστιανούς του Βορρά και πάστα καρύδας εφαρμόζεται στους Χριστιανούς της Νότιας Ινδίας». Μετά από λίγο καιρό οι Ινδοί Χριστιανοί παντρεύονται με γάμο σε εκκλησία κατά τον οποίο το ζευγάρι συναντιέται παρουσία ενός λειτουργού, συχνά σε κάποια εκκλησία ή άλλον χώρο λατρείας. Γίνονται κάποιες αναγνώσεις στίχων από την Βίβλο, η νύφη και ο γαμπρός δίνουν τους γαμήλιους όρκους τους και συχνά ανταλλάσσουν δαχτυλίδια ως ένδειξη της ατελείωτης αγάπης τους.

  • Οι δια θρησκευτικοί γάμοι στην Ινδία, ειδικά μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο νομικών περιορισμών, σε ορισμένες πολιτείες, και στη δημιουργία φόβου βίας.

Παλαιότερα η ηλικία για γάμο ήταν μικρή. Ο μέσος όρος ηλικίας που παντρεύονται οι γυναίκες στην Ινδία έχει αυξηθεί στα 21 έτη, σύμφωνα με την απογραφή της Ινδίας το 2011. Το 2009, περίπου το 7% των γυναικών παντρευόταν πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι κανονισμένοι γάμοι είναι πρότυπο στην Ινδία εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα, η πλειοψηφία των Ινδών έχει τους γάμους της σχεδιασμένους από την οικογένειά της ή από άλλα σεβαστά μέλη της οικογενείας. Πρόσφατες έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι η ινδική κουλτούρα απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς κανονισμένους γάμους. Λιγότεροι είναι οι προκανονισμένοι γάμοι χωρίς συγκατάθεση και η πλειονότητα των ινδικών γάμων, που συμμετείχαν στην έρευνα, γίνονται με συγκατάθεση. Το ποσοστό των γάμων που προκύπτουν μόνοι τους (στην Ινδία ονομάζονται γάμοι αγάπης) έχει επίσης αυξηθεί πολύ, ιδιαίτερα στα αστικά μέρη της Ινδίας.

Οι γάμοι είναι μια μεγάλη επιχείρηση στην Ινδία. Σύμφωνα με μια έκθεση της KPMG το 2017 η ινδική βιομηχανία γάμου εκτιμάται ότι έφτασε περίπου τα 40 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέγεθος. Σαν κλάδος είναι πολύ ανοργάνωτος, με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν και εταιρείες που προσπαθούν να τον αξιοποιήσουν. Οι πρωταρχικοί παράγοντες για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου είναι η άνοδος της μεσαίας τάξης στην Ινδία, η συνολική άνθηση της οικονομίας και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπολογίζεται ότι το κόστος ενός ινδικού γάμου κυμαίνεται από 500.000 έως 50 εκατομμύρια ρουπίες (από 6.500 με 660.000 ευρώ περίπου, αντίστοιχα). Ένας Ινδός είναι πιθανό να ξοδέψει το ένα πέμπτο του συνολικού πλούτου της ζωής του σε έναν γάμο.