Γάιδαρος της Καταλονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γάιδαρος της Καταλονίας (στα καταλανικά: Ase Català ή Ruc Català, στα ισπανικά : Asno Catalán) είναι φυλή οικόσιτων γαϊδάρων, που ζει κυρίως στην Καταλονία αλλά και στην ιστορική περιοχή Roussillon, στην νότια Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί από Καταλανούς εθνικιστές ως σύμβολο του Καταλανικού εθνικισμού.

Κατάγεται από την περιοχή της λεκάνης απορροής των ποταμών Cardener, Σέγρε και Τερ στη βόρεια Ισπανία. Έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι είναι συγγενής με το Γάιδαρο της Μαγιόρκα και του Zamorano-Leonés. Χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση άλλων φυλών σε διάφορα μέρη του κόσμου μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βόρεια Αμερική. [1] Συνήθως ζυγίζει 350 με 450 κ.

Ο αριθμός των Γαϊδάρων της Καταλονίας μειώθηκε στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου αλλά άρχισε να αυξάνεται και πάλι την επόμενη δεκαετία. Τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 η αστυφιλία και η εκβιομηχάνιση της γεωργίας οδήγησε σε νέα μείωση του πληθυσμού του. Στα τέλη του 2013 υπήρχαν σε όλη την Ισπανία 851 γάιδαροι αυτού του είδους και το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας το ενέταξε στη λίστα με τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Catalan donkey της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).