Βόλφγκανγκ Σμίντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βόλφγκανγκ Σμίντερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Wolfgang Schmieder (Γερμανικά)
Γέννηση29  Μαΐου 1901[1][2][3]
Μπίντγκοστς[4]
Θάνατος8  Νοεμβρίου 1990[1][2][3]
Φράιμπουργκ[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιοθηκονόμος
μουσικολόγος
συνθέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βόλφγκανγκ Σμίντερ (Wolfgang Schmieder, Μπίντγκοστς, 29 Μαΐου 1901 - Φράιμπουργκ, 8 Νοεμβρίου 1990) ήταν Γερμανός μουσικολόγος και βιβλιοθηκονόμος. Είναι κυρίως γνωστός για τον κατάλογο έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Bach-Werke-Verzeichnis) που εισήγαγε και χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης μουσικολογία, φιλολογία, γερμανική λογοτεχνία και ιστορία της τέχνης. Εκεί εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα τα λήντερ του Νάινχαρτ φον Ρόιενταλ. Την περίοδο 1927-30 εργάστηκε ως βοηθός λέκτορα στη Χαϊδελβέργη και αργότερα σπούδασε βιβλιοθηκονομία στην Ομοσπονδιακή Βιβλιοθήκη της Σαξωνίας στη Δρέσδη (Sächsischen Landesbibliothek) και στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Λειψίας. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης και από το 1933 μέχρι το 1942 διετέλεσε διευθυντής των αρχείων του μουσικού οίκου Breitkopf & Härtel στη Λειψία. Ιδρυτής του μουσικού τμήματος της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, ανέλαβε τη διεύθυνσή της την περίοδο 1946-63.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hans Heinrich Eggebrecht. "Schmieder, Wolfgang." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press, 6 Αυγούστου 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Wolfgang Schmieder στο Wikimedia Commons