Βόια Λέκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βόια Λέκοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Φεβρουαρίου 1912
Νόβα Βάρος
Θάνατος25  Ιανουαρίου 1997
Βελιγράδι
Τόπος ταφήςΝέο Κοιμητήριο Βελιγραδίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός κομισάριος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςσυνταγματάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕθνικός ήρωας της Γιουγκοσλαβίας (27  Νοεμβρίου 1953)

Ο Βόια Λέκοβιτς (σερβικά : Воја Лековић) (Ραντοΐνια 15 Φεβρουαρίου 1912 - Βελιγράδι 25 Ιανουαρίου 1997), ήταν Σέρβος συμμετέχων της εθνικής απελευθέρωσης, Γιουγκοσλάβος πολιτικός, κομμουνιστής και εθνικός ήρωας της Γιουγκοσλαβίας.

Τελείωσε το γυμνάσιο στην Νόβα Βάρος κι έπειτα πήγε στο Βελιγράδι να εργαστεί σε αρτοποιείο, έπειτα εργάστηκε ως βοηθός καταστήματος, σερβιτόρος, συλλέκτης και εργάτης. Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας όπου το 1940 συνελήφθη και εξορίστηκε στην γενέτηρά του. Κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του άξονα συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του κόμματος.

Μετά την απελευθέρωση και τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, εξελέγη βουλευτής της Ομοσπονδιακής συνέλευσης (βουλής) και της Εθνικής συνέλευσης (βουλής) της Δημοκρατίας της Σερβίας. Χρημάτισε υπουργός βιομηχανίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας.

Πέθανε στις 25 Ιανουάριο του 1997 στο Βελιγράδι και τάφηκε στην αλέα των εθνικών ηρώων στο το νέο κοιμητήριο. Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα από την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Војна енциклопедија (књига пета). Београд 1973. година.
  • «Народни хероји Југославије». Београд: Младост. 1975. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Воја Лековић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).