Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βρογχιεκτασίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρογχιεκτασίες
Ειδικότηταπνευμονολογία
Ταξινόμηση
ICD-10J47, Q33.4
ICD-9494, 748.61
DiseasesDB1684
MedlinePlus000144
eMedicinemed/246
MeSHD001987

Οι βρογχιεκτασίες είναι μια μόνιμη ανώμαλη διεύρυνση (διαστολή) σε έναν ή περισσότερους αεραγωγούς (βρόγχοι). Είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Πλεονάζουσα βλέννα τείνει να δημιουργεί λιμνάζουσες συγκεντρώσεις στα τμήματα των αεραγωγών που διευρύνονται. Τέτοιοι διευρυνθέντες αεραγωγοί με πλεονάζουσα βλέννα είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

  • Το κύριο σύμπτωμα είναι βήχας με μεγάλη απόχρεμψη πτυέλων. Το ποσό των πτυέλων μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Ο συνεχής βήχας με μεγάλη ποσότητα πτυέλων, μπορεί να προκαλεί καταπόνηση στον ασθενή.
  • Κόπωση και κακή συγκέντρωση.
  • Δύσπνοια. Σε μερικούς ασθενείς κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης ή έντονης σωματικής εργασίας.
  • Αιμόπτυση που προκαλείται από έναν φλεγμονώδη αεραγωγό. Συνήθως πρόκειται μόνο για μικρές ποσότητες αίματος και μόνο περιστασιακά αιμοπτύονται μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Μερικοί ασθενείς με βρογχιεκτασία έχουν επίσης χρόνια ιγμορίτιδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της βλέννας από τη μύτη (καταρροή).
  • Συνήθεις είναι και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του θώρακα . Αυτό συμβαίνει επειδή ένας φλεγμονώδης αεραγωγός με υπερβάλλουσα βλέννα, που δεν καθαρίζει εύκολα, είναι ιδανικός για την αύξηση και τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων (μικροβίων). Σε τέτοιες καταστάσεις τα πτύελα είναι πρασινωπά / κίτρινα λόγω της μόλυνσης.

Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τακτική φυσιοθεραπεία και χορήγηση αντιβιοτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται φάρμακα σε συσκευές εισπνοής. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν καθώς το κάπνισμα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Συνιστάται ανοσοποίηση ( εμβολιασμός) κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]