Βριληττός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα Βριληττός μπορεί να αναφέρεται στο:

  • Βριληττός: Αρχαία ονομασία του Πεντελικού Όρους λόγω των ισχυρών λευκών πετρωμάτων που εξορύσσονταν από αυτό. Στο βουνό στήθηκε ο αρχαίος Δήμος της Πεντέλης και κληροδότησε το όνομά του στο βουνό ("Πεντελικό Όρος: Το Όρος του Δήμου της Πεντέλης"). Ο όρος "Βριληττός" αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και πολλές φορές κατ' αντιστοιχίαν με το "Υμηττός". Έδωσε το όνομά του στον παρακάτω χείμαρο.
  • Ρέμα Πολυδρόσου: Οι Χαλανδραίοι το αποκαλούσαν "Βριλησσό Ποταμό", (κατ' αντιστοιχίαν με τον " Κηφισό Ποταμό" κοντά στην πόλη της Κηφισιάς.) Έδωσε το όνομά του στην πόλη των Βριλησσίων την οποία διατρέχει. Σήμερα αποκαλείται "Ρέμα Πολυδρόσου" (καθώς χύνεται στην όμορφη συνοικία του Πολυδρόσου) για να διαχωρίζεται από τα λοιπά ρέματα του Χαλανδρίου ή και "Ρέμα Πεντελης-Χαλανδρίου" (ευρέως γνωστό ως "Ρέμα Χαλανδρίου").
  • Ρέμα Βριλησσού: Μικρό ρέμα ανατολικά του προηγουμένου που μπαζώνεται στο Πάτημα και διασταυρώνεται υπογείως με το Ρέμα Ποδονίφτη στο Χαλάνδρι. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι πηγάζει από τον Βριληττό και χύνεται στα Βριλήσσια.
  • Φυσιολατρικός Σύλλογος Βριλησσός: Σωματείο που εδρεύει στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση στα Βριλήσσια.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.