Βραχμάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Βραχμάνοι (από τα σανσκριτικά: brāhmaṇa ब्राह्मण) είναι ιερείς, ανώτερη θρησκευτική τάξη (κάστα) και έχουν για καθήκοντα την ανάγνωση και τη διδασκαλία των ιερών βιβλίων, των Βεδών, και την τέλεση της λατρείας.

Οι σύγχρονοι Βραχμάνοι είναι απόγονοι των αρχαίων σοφών της βεδικής Ινδίας και είναι παραδοσιακά μελετητές, καθηγητές, ιερείς, αστρολόγοι, σύμβούλοι, επιστήμονες, φιλόσοφοι, οι επαγγελματίες κλπ. αλλά σήμερα υπάρχουν επιτυχημένοι Βραχμάνοι σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ινδίας και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Βραχμάνοι παραδοσιακά επίσης να κάνουμε σοβαρή λιτότητα και μετάνοια να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία για τη συνολική βελτίωση της ανθρωπότητας, όπως η γιόγκα, τεχνικές διαλογισμού, ιατρικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και πολλά άλλα πράγματα. Ανήκουν στην υψηλότερη κάστα του Ινδουισμού και είναι ο στόχος των ξένων εισβολέων, κάποιοι περιθωριακοί, αντεθνική, αντικοινωνική και αυτονομιστικές ομάδες της ινδικής κοινωνίας.

Σύγχρονη Βραχμάνοι είναι επίσης γνωστό ότι είναι φτωχές σε σύγκριση με άλλες ινδικές ομάδες αν και πολύ έμαθε. Περισσότερα Βραχμάνοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σύγκριση με όλες τις άλλες κάστες, σε ένα ήδη φτωχή χώρα της Ινδίας.

Μερικοί Βραχμάνοι θέλουν θετικές διακρίσεις (ποσοστώσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις προσφορές) με βάση την χαμηλή οικονομική κατάσταση σε αντικατάσταση των υφισταμένων πρακτικών της παροχής θετικών διακρίσεων σε πλούσιες χαμηλές κάστες.