Βραχμάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Βραχμάνοι (από τα σανσκριτικά: brāhmaṇa ब्राह्मण) είναι ιερείς, ανώτερη θρησκευτική τάξη (κάστα) και έχουν για καθήκοντα την ανάγνωση και τη διδασκαλία των ιερών βιβλίων, των Βεδών, και την τέλεση της λατρείας.

Σύγχρονη Βραχμάνοι είναι απόγονοι των αρχαίων σοφών της βεδική Ινδία και είναι παραδοσιακά μελετητές, καθηγητές, ιερείς, αστρολόγοι, συμβούλους, συμβούλους, επιστήμονες, φιλόσοφοι, οι επαγγελματίες κλπ. αλλά σήμερα υπάρχουν επιτυχημένη Βραχμάνοι σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ινδίας και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Βραχμάνοι παραδοσιακά κάνω επίσης σοβαρή αυστηρότητα και επιτίμια να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία για τη συνολική βελτίωση της ανθρωπότητας όπως η γιόγκα, τεχνικές διαλογισμού, ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και πολλά άλλα πράγματα. Ανήκουν στην υψηλότερη κάστα του Ινδουισμού και είναι στόχος των ξένων εισβολέων, ορισμένες περιθωριακές ομάδες και αυτονομιστικές ομάδες στην ινδική κοινωνία.

Βραχμάνοι είναι επίσης γνωστό ότι είναι φτωχές σε σύγκριση με άλλες ινδικές ομάδες παρά το γεγονός ότι ιδιαίτερα μάθει. Περισσότερα Βραχμάνοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σύγκριση με όλες τις άλλες κάστες.

Μερικοί Βραχμάνοι θέλουν θετικές διακρίσεις (ποσοστώσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις προσφορές) με βάση την χαμηλή οικονομική κατάσταση σε αντικατάσταση των υφισταμένων πρακτική της παροχής θετικών διακρίσεων σε πλούσιες χαμηλές κάστες.