Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′40″N 23°38′35″E / 38.011076°N 23.64305°E / 38.011076; 23.64305

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους
Χάρτης
Είδοςβοτανικός κήπος
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′40″N 23°38′35″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαϊδαρίου
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1951
Ολοκλήρωση1975[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οικονομικά αυτοδύναμος οργανισμός και διαχειρίζεται τον ομώνυμο βοτανικό κήπο, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσογείο. ΤΟ ΝΠΙΔ ιδρύθηκε και συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του Αλεξάνδρου Διομήδη. Διοικείται από 5μελή Διοικητική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει, σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του δωρητή, ο εκάστοτε Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχουν ο εκάστοτε Καθηγητής της Βοτανικής του ιδίου Πανεπιστημίου, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ή όσοι έχουν ορισθεί ως αντικαταστάτες τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεμελιωτής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Διομήδης, από το 1910 μέχρι το 1918 εκλεγόταν βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ασχολήθηκε, με κάποιες διακοπές, μέχρι το έτος 1949, οπότε ορκίστηκε αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης Σοφούλη τον οποίο και διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία μέχρι τον Ιανουάριο του 1950.

Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελή επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χρέη γενικού γραμματέα έχει και ο καθηγητής Βοτανικής.

Το 1961 και μετά την παραχώρηση έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας, στο Ίδρυμα άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Η. Hammerbacher.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κήπος βρίσκεται Βόρεια του Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Τα όρια του κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (και σήμερα του Δήμου Χαϊδαρίου).

Το 1975 ο Κήπος, έτοιμος πια στο μεγαλύτερο μέρος του, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Από τότε επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αφενός φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη, αφετέρου βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών.

Ο κήπος δέχεται περισσότερα από 300 σχολεία και άλλους φορείς κάθε χρόνο. Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium). Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι (6) διαφορετικά τμήματα :

  • Το Ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
  • Ο Ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
  • Ο Δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
  • Το Οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
  • Το Φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
  • Το Συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.diomedes-bg.uoa.gr/history.html. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουνίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]