Βοροτάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοροτάν
ΠηγέςZangezur Mountains και d:Q110103904
ΕκβολέςΑράς[1] και Ακάρι
Χώρες ΛεκάνηςΑρμενία και Αζερμπαϊτζάν
ΧώραΑρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Μήκος178 χλμ
Μέση εκροή21,5 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Βοροτάν ή Μπαζαρτσάυ (αρμεν. Որոտան‎‎, αζερ. Bazarçay‎‎ ή Bərguşad) είναι ποταμός της Υπερκαυκασίας, αριστερός παραπόταμος του Αράξη και δεύτερος σε μήκος (178 χιλιόμετρα) ποταμός της Αρμενίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βοροτάν πηγάζει στο βόρειο μέρος της νότιας αρμενικής Περιφέρειας Σιουνίκ, ρέει επί 119 χιλιόμετρα σε αρμενικό έδαφος, με κατεύθυνση γενικώς προς τα νοτιοανατολικά, και μετά επί άλλα 59 χιλιόμετρα μέσα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, προτού χυθεί στον Αράξη στα σύνορα με το Ιράν. Η λεκάνη απορροής του Βοροτάν έχει έκταση 5.650 τ.χλμ., ενώ η μέση παροχή του φθάνει τα 21,5 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Από την πηγή του σε υψόμετρο 3.045 μέτρα μέχρι τη συμβολή του με τον Αράξη τα νερά του κατεβαίνουν 1.223 μέτρα.

Ο ποταμός διαρρέει κυρίως ορεινά εδάφη και σε μερικές τοποθεσίες έχει διανοίξει βαθιά φαράγγια. Οι πόλεις Σισιάν (Αρμενία) και Κουμπατλί (στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ) είναι κτισμένες στις όχθες του, μάλιστα η δεύτερη είναι γνωστή στα αρμενικά και ως «Βοροτάν». Κατά τη Σοβιετική εποχή, τρεις ταμιευτήρες με υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατασκευάσθηκαν κατά μήκος του ρου του Βοροτάν.

Σε μία προσπάθεια να αυξηθεί ο όγκος νερού της Λίμνης Σεβάν, μία σήραγγα μήκους 21,6 χιλιομέτρων διανοίχθηκε για να μεταγγίσει νερό από τον Βοροτάν στη λίμνη.[2] Η κατασκευή της άρχισε τη δεκαετία του 1980, αλλά σταμάτησε όταν είχαν διανοιχθεί τα 18 χιλιόμετρα, εξαιτίας της πολεμικής συγκρούσεως μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διεκδίκηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το αρμενικό κράτος ολοκλήρωσε τελικώς τη διάνοιξή της το 2003.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]