Βοήθεια:Πώς να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συντόμευση:

Συχνά υπάρχει ανάγκη σε μία σελίδα να προστεθεί μία εικόνα ή ένα διάγραμμα που βοηθάει στην βαθύτερη κατανόηση ή στην οπτικοποίηση του θέματος. Είναι εξαιρετικά απλό να προσθέσετε μία εικόνα στο λήμμα σας, αρκεί αυτή να υπάρχει στον διακομιστή.

Για οδηγίες επιφόρτωσης εικόνας στο διακομιστή της Βικιπαίδειας, δείτε τον αντίστοιχο οδηγό. Για Πηγές εικόνων ελεύθερης χρήσης δείτε την αντίστοιχη σελίδα.

Απλή προσθήκη εικόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφόσον η εικόνα που επιθυμείτε να προσθέσετε στο λήμμα σας υπάρχει στο διακομιστή, μπορείτε να την προσθέσετε στο λήμμα σας πληκτρολογώντας το εξής κείμενο εκεί όπου θέλετε να τοποθετηθεί η εικόνα:

[[Αρχείο:Όνομα_της_εικόνας.ext]][1]

όπου Name_of_image.ext είναι το όνομα της εικόνας μαζί με την κατάληξη που δείχνει τον τύπο της (για παράδειγμα sample.jpg). Προτείνεται οι εικόνες να είναι τύπου JPG (ή JPEG) ή PNG (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την πολιτική της Βικιπαίδειας πάνω σε αυτό το θέμα).

Μια εικόνα που προστίθεται σε μια σελίδα με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετηθεί ακριβώς όπως κι ένας χαρακτήρας στο μέγεθος της, θα παραμορφώσει δηλαδή τη γραμμή όπου βρίσκεται ώστε να τη χωράει:

Για παράδειγμα, αυτή η εικόνα
όπως είναι τοποθετημένη Paradeigma.jpg δημιουργεί πρόβλημα.
Συνιστάται η απλή τοποθέτηση εικόνων να γίνεται σε ξεχωριστή παράγραφο. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να προσθέσετε ένα διάγραμμα τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράει άνετα στη σελίδα. Συνηθίζεται οι εικόνες που δεν είναι διαγράμματα να αντικαθίστανται από μικρογραφίες τους που οδηγούν σε αυτές (δείτε πιο κάτω).

Μορφοποίηση εικόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στοίχιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Paradeigma.jpg

Η απλούστερη τροποποίηση στην θέση μιας εικόνας που μπορείτε να κάνετε είναι να την στοιχίσετε δεξιά ή αριστερά σε σχέση με το κείμενο, μετατρέποντάς την σε δεξί ή αριστερό περιθώριο του κειμένου αντίστοιχα. Το κείμενο που θα γράψετε μετά την εικόνα σε αυτήν την περίπτωση, θα αναδιπλωθεί δίπλα στην εικόνα, όπως κάνει αυτή η παράγραφος.

Για να το πετύχετε αυτό, γράφετε την αναφορά στην εικόνα ως εξής:

[[Αρχείο:Όνομα_της_εικόνας.ext|αριστερά]]

Αντίστοιχα, για να τοποθετηθεί η εικόνα στα δεξιά του κειμένου, γράφετε δεξιά αντί για αριστερά μετά την κάθετο.Τοποθέτηση εικόνας σε πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Paradeigma.jpg

Για να τοποθετήσετε μια εικόνα σε πλαίσιο (όσο για το σε τι χρησιμεύει ένα πλαίσιο, δείτε παρακάτω), απλώς προσθέτετε τη λέξη frame μετά από μία κάθετο οπουδήποτε μετά το όνομα της εικόνας στην αναφορά σας σε αυτήν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν τοποθετείτε μία εικόνα σε πλαίσιο, αυτομάτως στοιχίζεται δεξιά. Για να αποφύγετε τη στοίχιση, μπορείτε να γράψετε τη λέξη none μετά από μία κάθετο στην αναφορά στην εικόνα, όπως ακριβώς θα κάνατε για να τη στοιχίσετε.Λεζάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τούτο δεν είναι παρά ένα παράδειγμα

Συχνά μία εικόνα χρειάζεται μια σύντομη επεξήγηση για να γίνει κατανοητό τι δείχνει ή πως συνδέεται αυτό που δείχνει με το λήμμα. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να γράψετε μία λεζάντα η οποία θα εμφανιστεί κάτω από την εικόνα.

Για να εμφανίσετε λεζάντα κάτω από μια εικόνα, πρέπει αυτή να βρίσκεται σε πλαίσιο. Έτσι, αυτό που γράφετε τελικά είναι της μορφής:

[[Αρχείο:Όνομα_της_εικόνας.ext|frame|λεζάντα]]Αλλαγή μεγέθους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλη μια εύκολη μορφοποίηση που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μια εικόνα είναι να αλλάξετε το μέγεθός της. Αυτό το κάνετε προσθέτοντας μετά από μια κάθετο ΧΧΧΧpx όπου ΧΧΧΧ το πλάτος σε εικονοστοιχεία (pixels) που θέλετε να έχει η τελική εικόνα (οι αναλογίες διατηρούνται κατά την αλλαγή μεγέθους). Για παράδειγμα:

Paradeigma.jpg

Αυτή είναι η εικόνα-παράδειγμά μας, μειωμένη στα 70 εικονοστοιχεία πλάτος.

Σημείωση : Η εντολή frame απενεργοποιεί αυτόματα τη χειροκίνητη αλλαγή μεγέθους μιας εικόνας . Αν γράψετε frame και 100px για παράδειγμα, η εικόνα θα παραμείνει στο αρχικό της μέγεθος λόγου της εντολής frame που γράψατε νωρίτερα .


... και εδώ μεγεθυμένη στα 350

Paradeigma.jpg

Κείμενο αντικατάστασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κείμενο αντικατάστασης σε μία εικόνα, δηλαδή ένα κείμενο που θα εμφανίζεται σε περιηγητές που έχουν απενεργοποιημένες τις εικόνες, ή δεν μπορούν να τις εμφανίσουν, όπως οι περιηγητές κειμένου. Αυτό το κάνετε προσθέτοντας το κείμενο που θέλετε μετά από μία κάθετο, μετά από οποιαδήποτε άλλη παράμετρο στην αναφορά στην εικόνα.

Σε περίπτωση που έχετε τοποθετήσει την εικόνα σας σε πλαίσιο ή την έχετε κάνει μικρογραφία, το κείμενο αντικατάστασης θα εμφανιστεί επίσης ως λεζάντα στο κάτω μέρος του κειμένου.

Μικρογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα που σας δίνει η Βικιπαίδεια είναι η εμφάνιση μικρογραφίας μιας εικόνας αντί για την ίδια την εικόνα. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε στη σελίδα σας τη μικρογραφία μιας εικόνας, αυτή θα σμικρυνθεί, θα στοιχηθεί στα δεξιά και η μικρογραφία θα γίνει αυτόματα σύνδεσμος προς την πλήρη εικόνα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με μεγάλες εικόνες που δεν μπορούν να προστεθούν σε μια σελίδα αυτούσιες λόγω μεγέθους. Επίσης, όταν η εικόνα συνοδεύεται από κάποιο κείμενο που συμπληρώνει το νόημά της, αυτό μπορεί να γραφτεί στη σελίδα της εικόνας, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να το διαβάσουν ακολουθώντας το σύνδεσμο της μικρογραφίας (σε διαφορετική περίπτωση, η εικόνα θα εμφανιζόταν μόνη της στη σελίδα και το συνοδευτικό κείμενο δε θα φαινόταν πουθενά). Επίσης, οι μικρογραφίες εικόνων μπορούν να είναι μεγαλύτερες από τις εικόνες (οπότε αυτός είναι ένας τρόπος να μεγεθύνετε την εικόνα σας - αν και αυτό δεν συνιστάται γιατί η ποιότητα της εικόνας υποβαθμίζεται).

Για να εισάγετε τη μικρογραφία μιας εικόνας αντί για την ίδια την εικόνα, προσθέτετε απλώς στην αναφορά της τη λέξη μικρογραφία μετά από μία κάθετο.

[[Αρχείο:Όνομα_της_εικόνας.ext|μικρογραφία|Εδώ γράφετε τη λεζάντα της μικρογραφίας]]

Το αποτέλεσμα του παραπάνω κώδικα είναι:

Εδώ γράφετε τη λεζάντα της μικρογραφίας

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε τη σελίδα της εικόνας.

Σημείωση: για να ξεχωρίσετε τις μικρογραφίες από τις εικόνες σε πλαίσιο, παρατηρήστε τα δύο μικρά παραλληλόγραμμα που βρίσκονται στην κάτω δεξιά γωνία κάθε μικρογραφίας. Αυτό υποδηλώνει πως το πλαίσιο είναι σύνδεσμος σε μια μεγαλύτερη εκδοχή της εικόνας.

Συνδυασμός μεθόδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παραπάνω εργαλεία είναι εύχρηστα και απλά στη χρήση. Πρακτικά όμως ποτέ δε θα χρησιμοποιήσετε μόνο ένα, αλλά θα χρειαστεί να τα συνδυάσετε. Αυτό γίνεται πολύ απλά: προσθέτετε όλα τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει η εικόνα σας, χωρισμένα με καθέτους, με το μόνο περιορισμό ότι η πρώτη παράμετρος πρέπει να είναι πάντα το όνομα της εικόνας και η τελευταία η λεζάντα/κείμενο αντικατάστασης. Φυσικά πρέπει επίσης να προσέξετε να μην γράψετε παραπάνω από μία παραμέτρους για το ίδιο χαρακτηριστικό. Στην περίπτωση αυτή, θα εφαρμοστεί η παράμετρος που βρίσκεται τελευταία.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλουμε τη μικρογραφία μιας εικόνας, στοιχισμένη στα αριστερά, σμικρυμένη στα 70 εικονοστοιχεία πλάτος και με λεζάντα:

λεζάντα


[[Αρχείο:Paradeigma.jpg|μικρογραφία|αριστερά|70px|λεζάντα]]

Προσέξτε τι γίνεται εάν γράψετε αυτόν τον κώδικα:

[[Αρχείο:Paradeigma.jpg|δεξιά|αριστερά|δεξιά|αριστερά|δεξιά|αριστερά]]
Paradeigma.jpg

Όπως βλέπετε, η εικόνα εμφανίζεται αριστερά, σύμφωνα με την τελευταία παράμετρο.

Διάφορα εργαλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη αναδίπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν θέλετε το κείμενο να μην αναδιπλώνεται δίπλα σε μια εικόνα αλλά να ξεκινά μετά από αυτήν (για να αποφευχθεί αυτό που βλέπετε ακριβώς δεξιά από αυτό το κείμενο), προσθέτετε την εξής γραμμή κώδικα στο σημείο όπου θέλετε το κείμενο να πάψει να αναδιπλώνεται:

{{clear}}

Εμφάνιση συνδέσμου αντί για εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν θέλετε αντί για την εικόνα στη σελίδα σας να υπάρχει σύνδεσμος προς αυτή, αντί για Εικόνα, γράψτε Μέσον στην αναφορά της, όπως ακριβώς θα κάνατε με κάποιο άλλο πολυμέσο, όπως ένα αρχείο ήχου. Αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί στην εικόνα αυτή καθεαυτή, όχι στη σελίδα της.

Εάν θέλετε ο σύνδεσμος να οδηγεί στη σελίδα της εικόνας, απλώς προσθέστε μία άνω κάτω τελεία (":") πριν το Εικόνα στην αναφορά της εικόνας.

Μπορείτε στις παραπάνω αναφορές να προσδιορίσετε το κείμενο του συνδέσμου όπως ακριβώς θα γράφατε το κείμενο αντικατάστασης της εικόνας.

Γκαλερί εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εικόνες μπορούν να οριοθετούνται κατά πλάτος, καθ' ύψος ή και συνδυασμένα, συμπεριλαμβάνοντας ή παραλείποντας τις αντίστοιχες παραμέτρους (στο παράδειγμα γίνεται και στοίχιση της σειράς των εικόνων στο κέντρο της σελίδας).

<center><gallery widths=160px heights=180px>
Αρχείο:εικόνα1.jpg|λεζάντα1
Αρχείο:εικόνα2.jpg|λεζάντα2
Αρχείο:εικόνα3.jpg|λεζάντα3
</gallery></center>

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε πολλά λήμματα θα δείτε την προηγούμενη μορφή [[Εικόνα:...]]. Μπορείτε να την αλλάξετε χωρίς όμως να κάνετε επεξεργασία μόνο για αυτό τον λόγο. Η συνιστώμενη μορφή είναι η νεότερη Αρχείο.