Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Επιφόρτωση αρχείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Συχνά σε ένα λήμμα, θα χρειαστεί να παραθέσετε ένα αρχείο ήχου, εικόνας ή βίντεο για να δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο του λήμματος. Για παράδειγμα, ένα λήμμα για έναν συγγραφέα, μπορεί να έχει και τη φωτογραφία του. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να επιφορτώσετε το αρχείο που χρειάζεστε, από τον υπολογιστή σας στο διακομιστή της Βικιπαίδειας και μετά να ενσωματώσετε το αρχείο στη σελίδα που θέλετε.

Όλοι οι αυτοεπιβεβαιωμένοι χρήστες της Βικιπαίδειας (δηλαδή οι χρήστες που έχουν εγγραφεί πριν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες) μπορούν να επιφορτώσουν αρχεία στη Βικιπαίδεια (για να μάθετε πως μπορείτε να εγγραφείτε, δείτε εδώ).

Πριν την επιφόρτωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πριν ανεβάσετε κάποιο αρχείο εδώ, διαβάστε και ακολουθήστε την πολιτική χρήσης εικόνων.
  • Αν θέλετε να επιφορτώσετε αρχείο κάτω από μία ελεύθερη άδεια είναι προτιμότερο να το κάνετε στα Wikimedia Commons.

Αρχεία που επιφορτώνονται στη Βικιπαίδεια υπό ελεύθερη άδεια χρήσης, μεταφέρονται τακτικά στο Wikimedia Commons, ώστε να είναι διαθέσιμα και στις υπόλοιπες Βικιπαίδειας και σε όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia.

  • Οι προτιμώμενες μορφές αρχείων είναι JPEG για φωτογραφίες, PNG για σχέδια και άλλα εικονίδια, και OGG για ήχους. Παρακαλούμε να ονομάζετε τα αρχεία σας περιγραφικά για να αποφευχθεί σύγχυση. Για να συμπεριλάβετε μια εικόνα σε μια σελίδα, χρησιμοποιείστε ένα σύνδεσμο της μορφής [[Αρχείο:όνομα_αρχείου.jpg]] ή [[Αρχείο:όνομα_αρχείου.png|περιγραφή]] για ήχους.
  • Γράψτε οπωσδήποτε στο πεδίο «Σύνοψη» ποιος είναι ο δημιουργός της εικόνας ή/και ο κάτοχος των πν. δικαιωμάτων (όνομα χρήστη ή πραγματικό όνομα, εταιρεία, κλπ), ή αν την πήρατε από το internet γράψτε την ηλ. διεύθυνση από την οποία προήλθε.
    Ωστόσο η παράθεση της πηγής, δεν κάνει μια εικόνα ελεύθερη. Οι περισσότερες εικόνες στο internet καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα ακόμη κι αν δεν γράφουν κάτι τέτοιο, συνεπώς είναι ακατάλληλες για τη Βικιπαίδεια.
  • Φροντίστε να σημειώσετε τους όρους χρήσης που ισχύουν για την εικόνα χρησιμοποιώντας μια πινακίδα πνευματικών δικαιωμάτων από το μενού "Άδεια χρήσης". Μη σημειώνετε για μια εικόνα ότι δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία ή ότι καλύπτεται από κάποια ελεύθερη άδεια χωρίς να μπορείτε να το δικαιολογήσετε.
  • Στην Βικιπαίδεια επιτρέπονται μόνο εικόνες με ελεύθερη άδεια χρήσης. Εικόνες που καλύπτονται από πλήρη πνευματικά δικαιώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εξαιρετικούς εγκυκοπαιδικούς λόγους όπως περιγράφονται από συγκεκριμένα κριτήρια. Οποιαδήποτε πολυμέσα που δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση ή για τα οποία λείπει κάποια πληροφορία θα διαγραφούν χωρίς προειδοποίηση.

Παρακαλούμε να θυμάστε ότι όπως και στις σελίδες με λήμματα, άλλοι χρήστες μπορεί να επεξεργαστούν ή να διαγράψουν τα αρχεία αν πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την Βικιπαίδεια, και μπορεί να αποκλειστείτε από την χρήση της Βικιπαίδειας αν εκμεταλλευτείτε το σύστημα κακοπροαίρετα.

Διαδικασία επιφόρτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να επιφορτώσετε ένα αρχείο, βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένος στη Βικιπαίδεια, και επίσης ότι το αρχείο που θέλετε να επιφορτώσετε βρίσκεται στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια πατήστε το σύνδεσμο "Επιφόρτωση αρχείου", που βρίσκεται στη δοκό εργαλείων αριστερά από κάθε σελίδα. Αυτό θα σας οδηγήσει στη σελίδα επιφόρτωσης.

Αφού σιγουρευτείτε ότι το αρχείο που θέλετε να επιφορτώσετε (ή κάποιο παρόμοιο) δεν υπάρχει ήδη στο διακομιστή, πατήστε το κουμπί «Επιλογή αρχείου» και εντοπίστε το αρχείο στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια γράψτε μια περιγραφή του αρχείου.

Χρησιμοποιήστε την φόρμα για να αποθηκεύσετε νέα αρχεία εικόνας για χρήση στην εικονογράφηση των λημμάτων. Στους περισσότερους browsers, θα δείτε ένα εικονίδιο "Αναζήτηση...", που θα εμφανίσει την καθιερωμένη αναζήτηση αρχείου του λειτουργικού σας συστήματος. Επιλέγοντας ένα αρχείο θα συμπληρωθεί το όνομα του, στο πεδίο δίπλα στο πλήκτρο (Όνομα αρχείου προέλευσης). Εάν θέλετε να αποθηκευθεί στην Βικιπαίδεια με διαφορετικό όνομα αλλάξτε το στο πεδίο Όνομα αρχείου προορισμού. Στη συνέχεια γράψτε μια περιγραφή του αρχείου. Πατήστε το πλήκτρο "Επιφόρτωση αρχείου" για να τελειώσετε την αποθήκευση. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο αν έχετε αργή σύνδεση.

Αυτόματα θα δημιουργηθεί μια σελίδα που θα περιέχει το αρχείο που επιφορτώσατε, την περιγραφή που εισαγάγατε και μια λίστα με τις σελίδες που χρησιμοποιούν το αρχείο. Ο τίτλος της σελίδας θα είναι της μορφής Αρχείο:<όνομα_αρχείου> εάν το αρχείο είναι εικόνα, ειδάλλως θα είναι Μέσον:<όνομα_αρχείου>. Δείτε για παράδειγμα τη σελίδα αυτής της εικόνας για να πάρετε μια γεύση.