Βλαντίμιρ Πολιακόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαντίμιρ Πολιακόφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Απριλίου 1960[1]
Aleksin
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής του στίβου

Ο Βλαντίμιρ Νικολάγιεβιτς Πολιακόφ (ρωσ. Владимир Николаевич Поляков, γενν. 17 Απριλίου 1960) είναι Ρώσος πρώην αθλητής του στίβου, και συγκεκριμένα επικοντιστής, ο οποίος εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση (στην ακμή του) και αργότερα τη Ρωσία (στο τέλος της σταδιοδρομίας του).

Στις 26 Ιουνίου 1981 ο Πολιακόφ, αγωνιζόμενος στην Τιφλίδα, κατόρθωσε να υπερβεί τα 5,81 μέτρα στο αγώνισμά του, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών, το οποίο είχε σημειώσει μόλις 6 ημέρες πρωτύτερα ο Τιερί Βινιερόν. Κατείχε αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ για περισσότερο από δύο έτη (26 μήνες), έως τις 28 Αυγούστου 1983, οπότε το κατέρριψε ο Πιερ Κινόν με 5,82 μέτρα, αλλά και αυτού του Γάλλου το ρεκόρ κράτησε μόλις 4 ημέρες!

Από πλευράς μεγάλων αγώνων, ο Πολιακόφ υπήρξε επί λίγα μόλις έτη ένας από τους κορυφαίους αθλητές στο άλμα επί κοντώ, κερδίζοντας δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το αργυρό το 1980 στο Ζίντελφινγκεν και το χρυσό το 1983 στη Βουδαπέστη. Στον ανοικτό στίβο, η μοναδική μεγάλη στιγμή του ήταν στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, στις 9 Σεπτεμβρίου 1982, όταν πήρε τη δεύτερη θέση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 1982, σημειώνοντας την ίδια επίδοση με τον πρώτο και τον τρίτο αθλητή, 5,60 μ., που αποτελούσε νέο ρεκόρ αγώνων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]