Βλέπω το Θάνατό σου 5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλέπω το Θάνατό σου 5
ΣκηνοθεσίαΣτίβεν Κουέιλ
ΠαραγωγήΚρεγκ Πέρι
ΣενάριοΈρικ Χάισερερ
ΠρωταγωνιστέςΝίκολας Ντ'Αγκόστο
Έμα Μπελ
Μάιλς Φίσερ
ΜουσικήΜπράιαν Τάιλερ
ΤραγούδιΜπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαΜπράιαν Πίαρσον
Εταιρεία παραγωγήςNew Line Cinema, Warner Bros., Zide/Perry Productions και New Line Cinema's House of Horror
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 12 Αυγούστου 2011
Country flag 8 Σεπτεμβρίου 2011
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΒλέπω το Θάνατό σου 4

Το Βλέπω το θάνατό σου 5 (αγγλικά: Final Destination 5) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία τρόμου παραγωγής 2011.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Βλέπω το θάνατό σου 5» έχει υπόθεση παρόμοια με όλες τις ταινίες της σειράς. Ένας άντρας, ο Sam Lawton, συμμετέχει σε μία εκδρομή με τους συνεταίρους του. Ενώ ταξιδεύει με τους φίλους του, οραματίζεται την κατάρρευση μιας γέφυρας πάνω στην οποία ταξιδεύει. Στο όραμα αυτό βλέπει καθαρά τον φρικτό θάνατο όλων των φίλων του (εκτός από της κοπέλας του, Μόλι) και τελικά τον δικό του. Ξέροντας τι πρόκειται να συμβεί, προειδοποιεί όλους τους επιβάτες του λεωφορείου να κατέβουν και να φύγουν όσο προλαβαίνουν, αλλά τελικά με τη σύγχυση που προκαλεί, μόνο επτά φίλοι του και αυτός εγκαταλείπουν το λεωφορείο, σώζοντας έτσι τη ζωή τους, γιατί μερικά λεπτά αργότερα, το δυστύχημα βγαίνει αληθινό, σκοτώνοντας με βίαιο τρόπο όλους όσους δεν κατάφεραν να φύγουν από τη γέφυρα, μπροστά στα μάτια των επιζώντων. Χάρη στο άσχημο προαίσθημα του Σαμ, σώθηκαν οκτώ ζωές, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει, και τώρα ο Χάρος επιστρέφει για να πάρει τις ζωές που του ανήκουν.

Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάντις πεθαίνει πρώτη, στο γυμναστήριο. Ενώ κάνει εξάσκηση στην ενόργανη γυμναστική, μια σειρά αναπάντεχων συμβάντων την κάνει να χάσει τον έλεγχο, ώστε φεύγει στον αέρα με μεγάλη δύναμη και χτυπάει στο έδαφος, σπάζοντας τα πόδια, το κεφάλι και την πλάτη της.

Δεύτερος σκοτώνεται ο Άιζακ, σε κέντρο βελονισμού, όταν ένα άγαλμα του Βούδα πέφτει πάνω στο κεφάλι του από ύψος, συντρίβοντάς το.

Η Ολίβια είναι η επόμενη στη σειρά. Ενώ αυτή βρίσκεται στην αίθουσα λέιζερ έτοιμη για την εγχείρηση (και ενώ ο γιατρός απουσιάζει) τρομακτικά και διαδοχικά γεγονότα προκαλούν βλάβη στο μηχάνημα λέιζερ και σύντομα η Ολίβια τραυματίζεται πολύ σοβαρά. Τελικά σκοτώνεται επώδυνα όταν χάνει την ισορροπία της και πέφτει από το παράθυρο, καταλήγοντας πάνω σε αυτοκίνητο.

Ο Ρόι σκοτώνεται στη θέση του Νάθαν. Ενώ ο Νάθαν θα έπρεπε να είχε καρφωθεί από γάντζο, στη θέση του έρχεται ο Ρόι, ο οποίος πέφτει στην παγίδα και βρίσκει φρικτό θάνατο και ο Νάθαν βγαίνει από τη λίστα του Χάρου.

Ο Ντένις πεθαίνει επόμενος. Ενώ φτάνει στο εργοστάσιο όπου σκοτώθηκε ο Ρόι από γάντζο για να μάθει για το περιστατικό, ένα κλειδί εκσφενδονίζεται πάνω στο μέτωπό του, σπάζοντάς το.

Ο Πήτερ (το αγόρι της Κάντις που σκοτώνεται πρώτη) καταλαβαίνει πως μπορεί να ξεγελάσει τον Χάρο αν σκοτώσει κάποιον άλλον, δηλαδή να του δώσει τη θέση του. Έτσι επιτίθεται με μαχαίρι στην Μόλι, θέλοντας να την εκδικηθεί επειδή αυτή δεν την κυνηγά ο Χάρος σύμφωνα με το όραμα του Σαμ. Ο Σαμ που βρίσκεται μόνος του το βράδυ στο εστιατόριο που δουλεύει, είχε καλέσει την Μόλι να της κάνει το τραπέζι και φτάνει ο Πήτερ, απειλώντας την με όπλο. Τελικά μετά από πολύ ώρα, καταφέρνει να μπει μέσα ένας αστυνομικός για να προστατεύσει τη Μόλι και τον Σαμ, αλλά πέφτει θύμα του Πήτερ, δίνοντας τη ζωή του σε αυτόν. Ενώ τότε ο Πήτερ έχει γλιτώσει, γιατί έχει πάρει τη ζωή κάποιου άλλου, επιτίθεται στη Μόλι, αλλά την τελευταία στιγμή χάνει τη ζωή του όταν ο Σαμ τον χτυπάει με ένα σίδερο στην πλάτη.

Ο Σαμ και η Μόλι δύο βδομάδες μετά το θάνατο του Πήτερ (και ενώ ο Σαμ έχει γλιτώσει από τον Χάρο σκοτώνοντας τον Πήτερ) αποφασίζουν να πετάξουν στο Παρίσι για την δουλειά του Σαμ στο εστιατόριο. Το αεροπλάνο που πετούν είναι το ίδιο αεροπλάνο από το οποίο γλίτωσαν 7 άτομα χάρη στο προαίσθημα του Άλεξ στην πρώτη ταινία. Το όλο μήνυμα της πέμπτης ταινίας είναι ότι όλα όσα συνέβησαν σε αυτή την ταινία συνέβησαν πριν από όλες τις υπόλοιπες ταινίες. Ο Σαμ και η Μόλι δεν κατεβαίνουν από το αεροπλάνο της πτήσης 180 και σκοτώνονται εκεί.

Τέλος ο Νάθαν, ενώ βρίσκεται στην κηδεία του Ρόυ που ουσιαστικά αυτός σκότωσε, μαθαίνει πως ο Ρόυ θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς μέρα με τη μέρα, από όγκο στον εγκέφαλο. Καταλαβαίνει τότε έντρομος ότι άρα και αυτός δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του πριν τον επισκεφτεί και αυτόν ο Χάρος. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, την στιγμή που το αεροπλάνο της πτήσης 180 εκρηγνύεται και σκοτώνει τον Σαμ και τη Μόλι, ένα κομμάτι από το κατεστραμμένο αεροπλάνο πέφτει στην πόλη στην οποία γίνεται η κηδεία του Ρόυ και καταστρέφει το κτήριο, λιώνοντας ολόκληρο το σώμα του Νάθαν.