Βλάντισλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1335)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλάντισλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1335)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
ΘάνατοςΜαΐου 1355
Πίζα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΚαζιμίρ Α΄ του Τσέσυν και Ευφημία της Μαζοβίας
ΑδέλφιαΆννα του Τσέσυν
Ελισάβετ του Τσέσυν
Γιολάντα-Ελένη του Τσέσυν
Αγνή του Τσέσυν
Σιεμόβιτ του Τσέσυν
Μπολέσλαφ του Τσέσυν (απεβ. 1356)
Ιωάννης του Τσέσυν
Πσεμύσλαφ Α΄ του Τσέσυν
ΟικογένειαΠιάστ του Τσέσυν

Ο Βλάντισλαφ, πολων. Władysław cieszyński (1325/31 - Μάιος 1355) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας προορίστηκε για εκκλησιαστική σταδιοδρομία και υπηρέτησε στην Αυλή της Βοημίας, όπου ο βασιλιάς τον έκανε δικαστή και του έδωσε τιμές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Καζιμίρ Α΄ δούκα του Τσέσυν, Μπύτομ, Σέβιες και της Ευφροσύνης των Πιαστ, κόρης του Τρόιντεν Α΄ δούκα της Μαζοβίας.

Ο Βλάντισλαφ ανήκε σίγουρα σε εκείνους τους πρίγκιπες, που θέτουν την εκκλησιαστική τους σταδιοδρομία στην υπηρεσία ενός ισχυρού μονάρχη. Όπως όλοι οι πρίγκιπες της Σιλεσίας, ο Βλάντισλαφ ήταν υποτελής του βασιλιά της Βοημίας. Αυτό έκανε ο πατέρας του και ο αδελφός του Πσεμύσλαφ Α΄ ο Μεταφερόμενος.

Οι εξαίρετες σχέσεις του με τον Κάρολο Δ΄ της Βοημίας & της Γερμανίας, του δημιουργούσε μία απασχόληση: από το 1347 ο Βλάντισλαφ ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Αυλής της Βοημίας. Το 1354 ο βασιλιάς τον διόρισε δικαστή της Αυλής του.

Το 1354 ο Κάρολος Δ΄ κάλεσε όλους τους υποτελείς του να τον συνοδεύσουν σε ένα ταξίδι στη Ρώμη με σκοπό να στεφθεί βασιλιάς. Ο Βλάντισλαφ συχνά αναφέρεται ως μάρτυρας στα έγγραφα του βασιλιά και ήταν παρών στη στέψη στις 5 Απριλίου 1355 στη Ρώμη. Αναφέρεται σε έγγραφο το 1355 για τελευταία φορά και απεβίωσε σύντομα μετά στην Πίζα. Οι συνθήκες του τέλους του περιγράφονται από τον Ιταλό χρονικογράφο Ματτέο Βιλλένις: ο "Στέφανος" (το όνομα είναι λάθος· από τα συμφραζόμενα πρέπει να είναι σίγουρα ο Βλάντισλαφ) με ένα μέρος της ακολουθίας μετέβη στη Φλωρεντία, όπου ο βασιλιάς του έδωσε και άλλες τιμές. Μετά το συμπόσιο που δόθηκε προς τιμήν του, ο Βλάντισλαφ ένοιωσε ασθενής και μόλις επέστρεψε στην Πίζα, απεβίωσε τον Μάιο του 1355. Ήταν περίπου 27 ετών και ο Κάρολος Δ΄, συντετριμμένος, αποφάσισε να αφήσει την Πίζα και την Ιταλία. Ακολούθησε αντι-βασιλική εξέγερση, που συνετρίβη αιματηρά.

Ίσως κατά τον χρονικογράφο να ήταν δηλητηρίαση, ένα μήνυμα προς τον βασιλιά ότι αν δεν φύγει από την Ιταλία, θα έχει όμοια τύχη. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή σκοτώθηκε στις εξεγέρσεις στην Πίζα, σώζοντας τη ζωή του Καρόλου Δ΄· όμως η μη σοβαρή αυτή ιστορία απορρίπτεται από την πλειοψηφία των ιστορικών. Θεωρείται ότι δηλητηριάστηκε. Το έγγραφο στις 27 Σεπτεμβρίου 1355 που τον αναφέρει, τον συγχέει με τον αδελφό του Πσεμύσλαφ Α΄, ο οποίος σύντομα μετά το τέλος του Βλάντισλαφ, έλαβε τίτλους και αξιώματα. Ο Βλάντισλαφ τάφηκε στον καθεδρικό της Πίζας, όπου το καλοδουλεμένο επιτύμβιο μνημείο του υπήρχε ακόμη τον 15ο αι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.