Βιλελμίνε φον Λίχτεναου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βιλελμίνε φον Λίχτεναου
Gräfin Lichtenau.jpg
Γέννηση
Πότσδαμ
Θάνατος
Βερολίνο
Υπηκοότητα Γερμανία
Σύντροφος Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Πρωσίας
Τέκνα Marianne von the Mark και Alexander Mark

Η Βιλελμίνε Ένκε κόμισσα φον Λίχτεναου (γερμ. Wilhelmine von Lichtenau) ήταν ερωμένη του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄, βασιλιά της Πρωσίας. Γεννήθηκε το 1754 στο Πότσνταμ και πέθανε το 1820.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ όμορφη, ήταν κόρη κάποιου μουσικού της πρωσικής βασιλικής φρουράς. Στα 16 της χρόνια έγινε ερωμένη του διαδόχου τότε Φρειδερίκου Γουλιέλμου, που την εγκατέστησε στο Σαρλότενμπουργκ και, για να τηρηθούν τα προσχήματα, την πάντρεψε με τον θαλαμηπόλο του, τον Ριτς (Rietz).

Με το που έγινε βασιλιάς, την έκανε κόμισα του Λιχτενάου. Αν και επηρέαζε πολύ τον βασιλιά, η Βιλελμίνη απέφυγε να αναμειχθεί στην πολιτική. Απέκτησε με τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο τρία παιδιά. Η νόμιμη σύζυγος, η βασίλισσα, υποχρεώθηκε να της συμπεριφέρεται φιλικά, ενώ οι υπουργοί και οι ξένοι απεσταλμένοι επεδίωκαν την εύνοιά της. Αλλά τα πράγματα σφίξανε όταν ο βασιλιάς πέθανε. Της πήραν όλη της την περιουσία (της την είχε παραχωρήσει ο βασιλιάς) και την φυλάκισαν για 18 μήνες. Με το που αποφυλακίστηκε έζησε βίον "ελευθέριον όσο και σκανδαλώδη".

Όταν το 1807 ο Ναπολέων κατέλαβε την Πρωσία, της απέδωσε μέρος της περιουσίας της.

Η Βιλελμίνη έγραψε "Απομνημονεύματα" που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.