Βιλανκούλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιλανκούλο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βιλανκούλο
22°0′0″S 35°19′0″E
ΧώραΜοζαμβίκη
Διοικητική υπαγωγήVilanculos District
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Βιλανκούλο (Vilankulo), γνωστό παλαιότερα με την αποικιακή εκδοχή του ονόματος ως Βιλανκούλος (Vilanculos), είναι παράκτια πόλη στο ομώνυμο διαμέρισμα της νότιας Μοζαμβίκης, στην Επαρχία Ινιαμπάνε. Ο πληθυσμός της το 2010 εκτιμήθηκε σε 24.433 κατοίκους.[1] Η πόλη πήρε την ονομασία της από το όνομα του τοπικού φυλάρχου Γκαμέλα Βιλανκούλο Μουκόκε, ενώ κάποια από τα προάστιά της φέρουν τα ονόματα των γιων του.

Το Βιλανκούλο αναπτύχθηκε αρκετά από τις αρχές του 20ού αιώνα και έχει δεχθεί σημαντικές επενδύσεις στην τουριστική υποδομή του. Η πόλη αποτελεί «πύλη» προς το Αρχιπέλαγος Μπαζαρούτο, με καΐκια (dhow) και πλέον και ελικόπτερα να διανύουν τη μεταξύ τους απόσταση. Η πόλη απλώνεται σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Το Βιλανκούλο έχει από το 2011 ένα νέο, διεθνές αεροδρόμιο στα νότια όρια της πόλης, με καθημερινές πτήσεις από και προς αρκετούς προορισμούς της νοτιοανατολικής Αφρικής, όπως το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mozambique: largest cities and towns and statistics of their population». World Gazetteer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2008. 


Εικονοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]