Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Μείνετε ψύχραιμοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:COOL)

Η Βικιπαίδεια έχει δει αρκετές πικρές διαμάχες. Στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα εύκολο να μπλεχτεί κανείς σε διαμάχες, ακόμα περισσότερο σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει άμεσες απαντήσεις όπως η Βικιπαίδεια, αλλά σας παρακαλούμε να θυμάστε ότι όλοι είμαστε εδώ, λίγο ή πολύ, για τον ίδιο λόγο, και ότι στην άλλη άκρη της συζήτησης υπάρχει ένας άνθρωπος. Οι συντακτικές διαμάχες είναι αντιπαραγωγικές και κάνουν την Βικιπαίδεια λιγότερο ευχάριστη για όλους.

Χαλαρά!

Να κάποιες συμβουλές που έμπειροι χρήστες έχουν βρει αποτελεσματικές:

  1. Όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σας, προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους, και στον διάλογό σας στις σελίδες συζήτησης αφιερώστε τον χρόνο για να εξηγήσετε για ποιους λόγους η δική σας εκδοχή είναι καλύτερη.
  2. Μην κολλάτε ταμπέλες ή χαρακτηρισμούς σε άτομα ή σε επεξεργασίες που έχουν κάνει. Όροι όπως "ρατσιστής" ή "φασίστας" (ή ακόμη και "ηλίθιος") εξαγριώνουν τους άλλους ανθρώπους και τους βάζουν σε αμυντική στάση. Όταν αυτό συμβαίνει, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε παραγωγική συζήτηση.
  3. Μη βιάζεστε. Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για συζήτηση της προκοπής. Αν σας έχει κυριέψει ο θυμός, κάντε ένα διάλειμμα πριν απαντήσετε ή κάνετε οποιαδήποτε επεξεργασία. Ξαναδείτε το θέμα μετά από μια μέρα ή μια βδομάδα. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι κάποιος άλλος έκανε την αλλαγή ή το σχόλιο που θέλατε να κάνετε εσείς.
  4. Να έχετε υπόψη σας ότι το γραπτό κείμενο είναι διφορούμενο και συχνά φαίνεται πιο προσβλητικό από τις ίδιες λέξεις ειπωμένες από κάποιον που θα σας μιλούσε πρόσωπο με πρόσωπο. Το κείμενο δεν συνοδεύεται από εκφράσεις του προσώπου, από τόνο της φωνής ή από γλώσσα του σώματος. Είναι εύκολο να παρεξηγηθεί ο τόνος και η πρόθεση του προσώπου που το έγραψε, κι ακόμα περισσότερο επειδή όταν δυο άνθρωποι έρχονται σε αντίθεση αυτό συχνά συμβαίνει επειδή έχουν πολύ διαφορετικές πεποιθήσεις και/ή δεν επικοινωνούν και πολύ καλά μεταξύ τους. Όταν απαντάτε, ξεκαθαρίστε σε τι πράγμα απαντάτε: το να παραθέσετε ένα κομμάτι από ένα ποστ είναι Ο.Κ., αλλά το να το παραφράσετε ή να εξηγήσετε πώς το ερμηνεύσατε είναι καλύτερο. Επιπλέον, καταδείξτε την ερμηνεία με ένα σχόλιο του τύπου "όπως φαίνεται από τα λεγόμενά σου" ή "απ' ότι κατάλαβα" για να δείξετε ότι πρόκειται για ερμηνεία. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν έχετε παρεξηγήσει κάποιον, μπορεί και να έχετε, και τέλος πάντων είναι ευγενικό να υπονοείτε ότι μπορεί να καταλάβατε κάτι λάθος πριν να πείτε ότι κάποιος ή κάποια είναι εντελώς λάθος. Επίσης, σε διάφορες φράσεις που λέγονται για να "πειράξουν" κάποιους χρήστες , δείξτε ότι πρόκειται για αστείο και όχι ότι σοβαρολογείτε. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι η χρήση των σμάιλι με το πρότυπο {{sm}} και άλλα παρόμοια μετά την επίμαχη φράση. Έτσι, μπορεί ας πούμε, κάποιος να αποκαλέσει τον άλλο "κακό" ή "παλιόπαιδο" και μετά την επίμαχη λέξη να βάλει το σμάιλι. Έτσι, θα φανεί ότι αυτό το λέει για αστεία. Φυσικά θα πρέπει το αστείο να είναι καλοπροαίρετο και ο χαρακτηρισμός να μην φτάνει στην εξύβριση και στη βωμολοχία.
  5. Υποθέστε το καλύτερο για τους ανθρώπους όποτε αυτό είναι δυνατόν. Η Βικιπαίδεια έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά μέχρι τώρα βασιζόμενη σε μια πολιτική ανοιχτής συμμετοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ θέλουν να βοηθήσουν, και τα καταφέρνουν σ' αυτό.
  6. Να είστε έτοιμοι να ζητήσετε συγνώμη. Πάνω στα νεύρα μας λέμε μερικές φορές πράγματα που καλύτερα θα ήταν να μην είχαν ειπωθεί. Το λιγότερο που μπορούμε τότε να κάνουμε είναι να επανορθώσουμε.
  7. Προσπαθήστε να έχετε σαν αρχή το να μην διαγράφετε πράγματα. Όταν διορθώνετε και αλλάζετε ένα κείμενο, είναι εντυπωσιακό το πως μπορείτε να δείτε κάτι χρήσιμο μέσα σ' αυτά που είχαν γραφτεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάτι χρήσιμο να πουν. Αυτό συμπεριλαμβάνει κι εσάς. Η διαγραφή εκνευρίζει τους ανθρώπους και τους κάνει να νιώθουν ότι έχασαν τον χρόνο τους. Σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερο να μεταφέρετε το κείμενό τους σε μια υποσελίδα των σελίδων χρήστη τους αντί να το διαγράψετε (μπορείτε π.χ. να πείτε ότι δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος, αλλά μπορούν ακόμα να το χρησιμοποιήσουν): κάτι πολύ λιγότερο προκλητικό.
  8. Μερικές φορές πρέπει απλά να εγκαταλείψετε τη διαμάχη. Υπάρχουν εδώ διαχειριστές και αρκετοί χρήστες που μπορούν να συνεχίσουν στη θέση σας. Μην αφήσετε έναν πόλεμο αλλαγών να αναλώσει τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνετε στη Βικιπαίδεια. Κάντε διάλειμμα από έναν πόλεμο αλλαγών όταν το πράγμα παραγίνει και δουλέψτε σε άλλα λήμματα. Έτσι κι αλλιώς, γι' αυτό δεν ήρθατε εδώ; Για να γράψετε;
  9. Σκεφτείτε αν κάποια ενέργεια πρόκειται να κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα. Αν μια ενέργεια μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, σκεφτείτε να μην κάνετε κάτι.
  10. Μην το πάρετε πολύ στα σοβαρά. Να θυμάστε ότι η Wikipedia είναι ένα χόμπι και όχι υποχρέωση ή δέσμευση. Κρατήστε ένα καλό κοινοτικό πνεύμα και κάνετέ καλές αλλαγές ως κοινότητα.
  11. Θυμηθείτε, δεν έχετε πάντα δίκιο - μερικές φορές κάνετε λάθος - μερικές φορές κάνετε απόλυτα λάθος. Ακόμη και όταν ξέρετε ότι έχετε δίκιο, ίσως είναι καλύτερα να υποχωρήσετε στην κρατούσα άποψη.

Αντιμετωπίζοντας προσβολές

[επεξεργασία κώδικα]

Καμιά φορά στη Βικιπαίδεια, παρά τη συμφωνία όλων ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις, ανταλάσσονται βαριές κουβέντες - καμιά φορά από παλιούς χρήστες, μα πιο συχνά από νεοφερμένους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χειριστείτε μια τέτοια κατάσταση:

  1. Απλώς αγνοήστε τη. Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να είναι προσβλητικοί, αλλά ούτε βοηθούν σε τίποτα ούτε δείχνουν ωριμότητα. Συνεχίστε με αυτά που έχετε να κάνετε, δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε.
  2. Ζητήστε ευγενικά από το άτομο που θεωρείτε ότι σας πρόσβαλλε να ανακαλέσει αυτά που είπε. Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε κάτι προσβλητικό πάνω στην κουβέντα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα λόγια τους μπορεί να ερμηνευτούν αλλιώς. Άλλες φορές θα αλλάξουν τον τρόπο που φέρονται όταν καταλάβουν ότι πρόσβαλλαν κάποιον.

Αν εσείς ο ίδιος, σε μια στιγμή απροσεξίας ή θυμού, προσβάλλετε κάποιον, μια συγνώμη μπορεί να εξομαλύνει κάπως τα πράγματα. Αν πραγματικά εννοούσατε την προσβολή και δεν μπορείτε να ζητήσετε μια τίμια συγνώμη, μερικές φορές είναι καλύτερο να σιωπήσετε. Αν αυτό δεν δουλέψει, προσπαθήστε να εστιάσετε ξανά στο θέμα της διαφωνίας. Προσπαθήστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά στη διαφωνία σας, παρά να προσβάλλετε τον άλλο.

Όταν διορθώνουμε παραβιάσεις της πολιτικής Ουδέτερης Οπτικής Γωνίας (ΟΥΟΓ), συχνά κάνουμε το λάθος να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως "ο τάδε επισημαίνει ότι...", "ο Χ εξηγεί ότι...". Αυτές οι φράσεις από μόνες τους μπορούν να θεωρηθούν ότι δεν είναι Ουδέτερης Οπτικής Γωνίας, καθώς υπονοούν μια κάποια συμφωνία από τη Βικιπαίδεια. Αυτός που έγραψε πριν από σας συχνά θα το δει αυτό σαν παραβίαση της Ουδέτερης Οπτικής Γωνίας και θα σβήσει τις αλλαγές σας, κι έτσι τελικά θα καταλήξετε σε έναν πόλεμο αλλαγών. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε την παρακάτω διαδικασία:

  1. Συζητήστε ευγενικά στη σελίδα συζήτησης του λήμματος για τα σημεία του λήμματος που θεωρείτε ότι παραβιάζουν την πολιτική ΟΥΟΓ (εκτός όταν η παραβίαση είναι εξώφθαλμη) και προτείνετε αντικαταστάσεις για τα σημεία αυτά.
  2. Αν δεν σας απαντήσουν, κάντε τις αντικαταστάσεις.
  3. Αν σας απαντήσουν, προσπαθήστε να συμφωνήσετε για τις διαφορετικές φράσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Μ' αυτό τον τρόπο, όταν επιτευχθεί συμφωνία, ένας πόλεμος αλλαγών είναι σχεδόν απίθανος. Το μειονέκτημα είναι ότι το λήμμα παραμένει σε μη ικανοποιητική κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά ένα λήμμα που αλλάζει κάθε πέντε δευτερόλεπτα δεν φαίνεται και πολύ καλύτερο στους άλλους Βικιπαιδιστές.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτή η στρατηγική δεν δουλεύει. Υπάρχουν χρήστες που απλά δεν θέλουν και δεν μπορούν να γράψουν λήμματα Ουδέτερης Οπτικής Γωνίας, χρήστες που θέλουν να διαγράψουν σχετικές πληροφορίες, χρήστες που είναι επιθετικά αντι-κοινωνικοί, κ.α. Νομίζουμε ότι αυτό είναι το είδος των χρηστών που δεν θέλουμε στη Βικιπαίδεια, και μερικοί απ' αυτούς έχουν αποκλειστεί. Πάντως, αν και πολλοί Βικιπαιδιστές τείνουν να γράφουν ελαφρώς μεροληπτικά λήμματα για αντικείμενα με τα οποία είναι παθιασμένοι, οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι συζητήσιμοι.