Βικιπαίδεια:CD/DVD

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρακάτω βρίσκονται πληροφορίες για CD, DVD και άλλες στατικές εκδόσεις που έχουν εκδοθεί με το περιεχόμενο ξενόγλωσσων βικιπαιδειών, καθώς και πληροφορίες για τον σχεδιασμό μιας μελλοντικής έκδοσης της ελληνικής Βικιπαίδειας.

Εκδόσεις CD/DVD ξενόγλωσσων βικιπαιδειών[επεξεργασία κώδικα]

Γερμανική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Ο εκδοτικός οίκος Directmedia Publishing έκανε τον Οκτώβριο του 2004 σε συνεργασία με τον όμιλο Wikimedia Deutschland μια έκδοση της Γερμανικής Βικιπαίδειας σε CD. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες επίκαιρες εκδόσεις, μέχρι που την άνοιξη του 2005 το περιεχόμενο ήταν τόσο περιεκτικό που αναγκαστικά χρειάστηκε DVD και κυκλοφόρησαν εκδόσεις όπως η DVD-ROM Wikipedia 2006/2007.

Η αρχική προετοιμασία της πρώτης έκδοσης έγινε με δημιουργία ενός αντιγράφου της βάσης δεδομένων σε ένα κλειστό ιστότοπο και ξεκαθάρισμα με αφαίρεση προβληματικών λημμάτων και έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων, από ένα περιορισμένο αριθμό έμμισθων υπαλλήλων της Directmedia Publishing και εθελοντών συντακτών της Γερμανικής Βικιπαίδειας.

Στις 15 Νοεμβρίου 2007 εκδόθηκε το DVD-ROM με τον τίτλο Wikipedia 2007/2008 από τον εκδοτικό οίκο Zenodot Verlagsgesellschaft σε δύο μορφές:

  • Την συμπαγή (αγγλ. compact Version) σε ένα DVD-ROM με όλο το περιεχόμενο και με μικρογραφίες των εικόνων.
  • την πολυτελή (αγγλ. premium Version) σε 4 DVD-ROMs συν ένα πρόσθετο CD-ROM: το ένα DVD είναι το ίδιο με πάνω, τα άλλα τρία περιέχουν εικόνες σε μέγεθος μέχρι 1000 × 1000 pixel. Το πρόσθετο CD-ROM περιέχει το λεξικό Meyers Großes Konversationslexikon του 1905-1909.
Δείτε επίσης
Βικιπαίδεια:CD Γερμανικής Βικιπαίδειας
Βικιπαίδεια:DVD Γερμανικής Βικιπαίδειας

Αγγλική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη διαθέσιμη αγγλική εκδοχή της Βικιπαίδειας σε CD είναι η 2006 Wikipedia CD Selection (CD Επιλογής Βικιπαίδειας 2006) που εκδόθηκε για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. Περιέχει συνολικά πάνω από 2000 λήμματα με 3.000.000 λέξεις και 8000 εικόνες, το οποίο είναι ισοδύναμο με ένα βιβλίο με 4000 έως 5000 σελίδες υλικού. Αυτή η έκδοση προορίστηκε να είναι «ασφαλής» για παιδιά, αλλά εν τούτοις μερικά λήμματα είναι περίπλοκα για ανάγνωση από παιδιά.

Μια Επιλογή CD 2007 έχει επίσης κυκλοφορήσει. Περιέχει 4625 λήμματα, και περιέχει βελτιώσεις όπως βελτιωμένη απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων για τις εικόνες καθώς επίσης και το λογότυπο Wikipedia. Όλο το φιλικό για παιδιά περιεχόμενο από την προηγούμενη έκδοση συμπεριλαμβάνεται στο CD. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο των Παιδικών Χωριών SOS.

Πολωνική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Το Wikimedia Polska, σε συνεργασία με την Helion SA, έχει δημοσιεύσει την Πολωνική Βικιπαίδιεα σε DVD. Η δημοσίευση ακολουθεί αυστηρά την άδεια GNU FDL και είναι διαθέσιμη σε καταστήματα στην Πολωνία σε τιμή 39 PLN. Τα κέρδη από τις πωλήσεις DVD θα διανεμηθούν μεταξύ των Wikimedia Polska, Wikimedia Foundation και Helion SA.

Το περιεχόμενο DVD προετοιμάστηκε από μια ομάδα 13 πληρωμένων συντακτών της Βικιπαίδεια που υποστηρίχθηκαν από περίπου 20 εθελοντές. Αυτή η ομάδα έκανε έλεγχο 130.000 λημμάτων από τα 250.000 συνολικά που περιείχε η Πολωνική Βικιπαίδεια, σε ένα ξεχωριστό χώρο. Το τελικό προϊόν περιέχει όλα τα επιλεγμένα και ελεγμένα λήμματα με μικρογραφίες των εικόνων. Προετοιμάστηκε από τη βάση δεδομένων wiki ως σύνολο αρχείων HTML - ένα αρχείο για τα αρχεία ενός λήμματος + html αρχεία για τις περιγραφές εικόνων. Περιέχει 239.000 λήμματα και 59.000 εικόνες. Το κύριο ενδιάμεσο με τον χρήστη είναι μια μηχανή αναζήτησης αποκαλούμενη WikiMiner, μια αυτόνομη εφαρμογή σε Java η οποία στέλνει τα αποτελέσματα στον προεπιλεγμένο browser του χρήστη, και επομένως το DVD λειτουργεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Το DVD κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007.

Μελλοντική έκδοση Ελληνικής Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Έχουν υπάρξει διάφορες θετικές απόψεις για την δημιουργία μιας στατικής έκδοσης της Βικιπαίδειας σε CD/DVD, όπως και πρόταση από περιοδικό να συμπεριλάβει ένα τέτοιο DVD μαζί με κάποιο τεύχος του, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια τέτοια έτοιμη έκδοση. Παρακάτω καταγράφονται ορισμένες παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για μια τέτοια έκδοση.

  • Περιεχόμενο: Υπάρχουν τρεις πιθανές περιπτώσεις για την επιλογή του περιεχομένου
    • "Όπως είναι" με όλες τις πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, βανδαλισμούς και ανακρίβειες που δεν έχουν επιλυθεί, πιθανώς και με τις βοηθητικές σελίδες, σελίδες συζήτησης κλπ.
    • Έκδοση του κύριου σώματος των λημμάτων με απομάκρυνση του προβληματικού περιεχομένου και των βοηθητικών σελίδων και
    • Επιλογή συγκεκριμένων λημμάτων ανάλογα με την ποιότητα ή την σημαντικότητά τους.

Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις προϋποθέτουν μια off-site επεξεργασία του περιεχομένου, δηλαδή δουλειά εκτός Βικιπαίδειας, σε διαφορετικό, κλειστό server.

  • Ποιότητα: Η Ελληνική Βικιπαίδεια περιέχει ελάχιστα λήμματα σε σχέση με αυτά που είχαν οι βικιπαίδειες που έχουν εκδώσει ολόκληρο το σώμα των λημμάτων τους, και μεταξύ αυτών υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ διάφορων θεματικών ενοτήτων και πολύ μικρή κάλυψη στα λήμματα ζωτικής σημασίας, που θεωρούνται δεδομένα για μια οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια.
  • Τεχνικά:
    • Μετατροπή σε μορφή κατάλληλη για DVD (βάση δεδομένων, html ή άλλη μορφή)
    • Υιοθέτηση μιας μηχανής αναζήτησης για τα περιεχόμενα του DVD (πιθανώς μέσω της εφαρμογής που θα χρησιμοποιείται, ωστόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει προκατασκευασμένο ευρετήριο (index) και όχι να γίνεται στιγμιαία (live) αναζήτηση στο σώμα των λημμάτων)
    • Συμπερίληψη ή όχι των εικόνων που βρίσκονται στην Ελληνική Βικιπαίδεια, και τρόπος που θα γίνει αυτό.
    • Συμπερίληψη ή όχι των εικόνων που βρίσκονται στα Commons και χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Βικιπαίδεια, και τρόπος που θα γίνει αυτό.
    • Εφαρμογή των όρων της GFDL (κυρίως η αναφορά των συντακτών κάθε λήμματος ξεχωριστά).

Η δημιουργία μιας τέτοιας έκδοσης μπορεί να γίνει με ή χωρίς την συμμετοχή της κοινότητας, αλλά η χρήση του ονόματος Βικιπαίδεια/Wikipedia πρέπει να έχει την έγκριση του Ιδρύματος Wikimedia.