Βικιπαίδεια:CD Γερμανικής Βικιπαίδειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο εκδοτικός οίκος Directmedia Publishing έκανε τον Οκτώβριο του 2004 σε συνεργασία με τον όμιλο Wikimedia Deutschland μια έκδοση της Γερμανικής Βικιπαίδειας σε CD. Η σελίδα αυτή δίνει πληροφορίες και περιγράφει την διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκε το CD αυτό.

Για την δεύτερη έκδοση που περιείχε ένα CD και ένα DVD τον Φεβρουάριο του 2005 ανατρέξτε στην σελίδα αυτή.

Πώς να το αποκτήσετε[επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

Άλλες εκδόσεις[επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Απριλίου του 2005 κυκλοφόρησε το νέο Βικιπαίδεια DVD. Τον Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφόρησαν πολλά περιοδικά σχετικά γύρω από τους Η/Υ με ένθετο το DVD.

Download[επεξεργασία κώδικα]

Στο διαδίκτυο το υλικό είναι διαθέσιμο από τις 14 Οκτωβρίου 2004 και μπορεί να το κατεβάσει όποιος θέλει. Η έκδοση αυτή σήμερα δεν είναι επίκαιρη. Πρόκειται για την ιστορική έκδοση.

  • ./Freenet.de: CD του Οκτωβρίου 2004 (ιστορική, όχι επίκαιρη έκδοση της Βικιπαίδειας στα Γερμανικά. 668.6 MB)

Συμβατικά λειτουργικά συστήματα[επεξεργασία κώδικα]

Ποιος ήταν ο σκοπός[επεξεργασία κώδικα]

Ο Εκδοτικός οίκος Digitale Bibliothek διανέμει περίπου 180 τόμους (τον Ιούλιο του 2004), μεταξύ των άλλων και την 6η έκδοση του λεξικού Meyers Großes Konversationslexikon (1905–1909). Λόγω της πολιτικής του, ο εκδοτικός οίκος δεν είχε κάποιο επίκαιρο λεξικό. Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση της Βικιπαίδειας.

Πώς πραγματοποιήθηκε[επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την έκδοση έπρεπε να γίνουν οι εξής εργασίες:

  1. Προετοιμασία μιας στατικής έκδοσης της βικιπαίδειας για εντατικό συντακτικό έλεγχο. Στο στάδιο αυτό αφαιρέθηκαν τα μη λήμματα και ελέγχθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα.
  2. Φτιάξιμο συντακτικών καταλόγων με λήμματα που χρειάζονται προσεκτικότερο έλεγχο ή αφαίρεση στην τελική φάση.
  3. Σύνταξη ενός κειμένου προλόγου για την παρουσίαση της Βικιπαίδειας και του έργου της.

Στην τελειωτική φάση του συντακτικού ελέγχου η εκδόσιμη βικιπάιδεια είχε περιεχόμενο 131.976 λήμματα. Επειδή οι φωτογραφίες δεν χωρούσαν όλες στο ίδιο CD οι συντάκτες επέλεξαν περίπου 1200 εικόνες, ενώ δόθηκε και προσοχή στα πνευματικά δικαιώματα, π.χ. προτιμήθηκαν οι αξιόλογες φωτογραφίες που είχαν προηγουμένως επιλεχθεί και οι φωτογραφίες που ήταν σε αξιόλογα λήμματα.

Χρονικό πλαίσιο[επεξεργασία κώδικα]

Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου του 2004 κόπηκε ένα αντίγραφο της Βικιπαίδειας. Υπό την επεξεργασία 70 υπερενεργών συντακτών έγινε ένα ξεσκόνισμα που τελείωσε στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν αυτού κόπηκε ένα καινούργιο αντίγραφο και μετατράπηκε σε μορφή Digibib-XML. Αρχικά σκοπεύαμε να είμαστε έτοιμοι στις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά επειδή καθυστερήσαμε 20 ημέρες, το πρώτο CD κόπηκε στις 14 Οκτωβρίου 2004 και στάλθηκε στα εκτυπωτήρια.

Έκδοση[επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας, στο CD ήταν και ένα επίκαιρο λογισμικό ανάγνωσης, το Digibib4 για Windows και το MacDigibib, ενώ το LinuxDigibib δυστυχώς καθυστέρησε και δεν ήταν έτοιμο.

30.000 CD-ROM στάλθηκαν σε συνδρομητές που είχαν προηγουμένως κάνει παραγγελία, ενώ 10.000 κομμάτια πουλήθηκαν στα βιβλιοπωλεία έναντι μιας μικρής συνεισφοράς για τα έξοδα της κατασκευής. Εκτός αυτού διατέθηκε το CD-ROM ως ένθετο σε διάφορα περιοδικά.

Εγκατάσταση της Βικιπαίδειας στον σκληρό δίσκο[επεξεργασία κώδικα]

Πριν την εγκατάσταση του λογισμικού και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας στο σκληρό δίσκο χρειάζεται μια δωρεάν συνδρομή στην εταιρεία www.digitale-bibliothek.de, και με τον κωδικό που διατίθεται από εκεί ξεκινάει η εγκατάσταση. Μετά την εγκατάσταση το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας είναι στον σκληρό δίσκο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο και χωρίς το CD.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wikipedia:CD της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).