Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Προσφατισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προσφατισμός είναι η συγγραφή ή επεξεργασία χωρίς μια μακρόχρονη ιστορική οπτική, με αποτέλεσμα το φούσκωμα της σημαντικότητας ενός θέματος που έχει λάβει πρόσφατη δημόσια προσοχή και πιθανά οδηγεί σε:

  • Άρθρα υπερφορτωμένα με την τεκμηρίωση μιας διαμάχης κατά την εξέλιξή της.
  • Άρθρα που δημιουργούνται πάνω σε σαθρές παροδικές βάσεις.
  • Σύγχυση ή διάχυση της διαχρονικής πτυχής ενός θέματος, που είχε αναγνωριστεί προηγουμένως από την συναίνεση στην Βικιπαίδεια.

Ο προσφατισμός είναι ένα σύμπτωμα της δυναμικής και την άμεσης διαδικασίας επεξεργασίας στην Βικιπαίδεια, που έχει και θετικές πλευρές - ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με έκτακτα γεγονότα, έλεγχο και επανέλεγχο από ενθουσιώδεις εθελοντές συντάκτες, κάτι που καμία άλλη εγκυκλοπαίδεια δεν μπορεί να προσφέρει.

Αντιμετώπιση του προσφατισμού

[επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί συντάκτες χρησιμοποιούν την ετικέτα {{προσφατισμός}} στην κορυφή των λημμάτων για να προειδοποιήσουν τον αναγνώστη ότι το περιεχόμενο μπορεί να γέρνει προς μια πρόσφατη προοπτική.

Φυσικά αυτή η ετικέτα, όπως και πολλές άλλες, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν ο συντάκτης δεν μπορεί να διορθώσει αμέσως ο ίδιος τα προβλήματα.

Αφαίρεση της ετικέτας

[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να βρείτε μια λίστα των λημμάτων που έχουν ετικέτα με τη μετάβαση στην Κατηγορία:Άρθρα που τείνουν προς πρόσφατα γεγονότα. Επιλέξτε οποιοδήποτε λήμμα και εξετάστε το για να καταλάβετε γιατί ένας συντάκτης το σημείωσε. Ίσως χρειαστεί να ελέγξετε το ιστορικό του λήμματος ή τη σελίδα συζήτησης για να το βρείτε. Αν η ετικέτα φέρει ημερομηνία, δείτε το ιστορικό αυτού του μήνα και του μήνα που προηγείται. Βελτιώστε το λήμμα με τη διαγραφή του προσφατισμού ή προσθέτοντας πληροφορίες που θα φέρουν το κομμάτι σε χρονολογική ισορροπία (αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο γιατί πρέπει να βρείτε αξιόπιστες πηγές). Μερικές φορές μπορεί να μην συμφωνήσετε με την αξιολόγηση, και μπορείτε να αφαιρέσετε την ετικέτα.

Τι να κάνουμε για αυτό

[επεξεργασία κώδικα]

Οι ισχυρισμοί για προσφατισμό θα πρέπει να θέσουν υπόψη την προοπτική, την ισορροπία, και τη δέουσα βαρύτητα. Υλικό μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθεί, διαγραφεί, ή να προστεθεί. Ορισμένα λήμματα μπορεί να οδηγηθούν στις Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή. Εναλλακτικά, νέα λήμματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για ισορροπία. Μερικές φορές, πληροφορίες σε βάθος για τρέχοντα γεγονότα είναι πιο κατάλληλο να προστίθενται στα Βικινέα.

Η υπερβολική χρήση πρόσφατου υλικού δεν σημαίνει από μόνη της ότι ένα λήμμα θα πρέπει να διαγραφεί, αλλά η γρήγορη και ταυτόχρονη διέλευση των γεγονότων μπορεί να κάνει ένα θέμα δύσκολο να κρίνουμε ότι είναι πράγματι αρκετά αξιοσημείωτο για μια μόνιμη θέση σε εγκυκλοπαίδεια. Η σωστή προοπτική απαιτεί μερικές φορές ωριμότητα, κρίση, και το πέρασμα του χρόνου.