Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Μη βάλεις φασόλια στη μύτη σου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωχ
Να ΜΗΝ κάνετε κλικ στο κόκκινο κουμπί.

Όπως λέει μια παλιά ιστορία:

Η μητέρα του μικρού αγοριού πήγαινε στο παζάρι. Ανησυχούσε για τον γιο της, ο οποίος ήταν πάντα έτοιμος για κάποια αταξία. Τον νουθέτησε αυστηρά: «Να είσαι καλός. Μην μπεις σε μπελάδες. Μην φας όλη τη σοκολάτα. Μη χύσεις όλο το γάλα. Μην πετροβολάς στην αγελάδα. Μην πέσεις στο πηγάδι». Το αγόρι είχε κάνει όλα αυτά τα πράγματα τις προηγούμενες μέρες που είχε παζάρι. Ελπίζοντας να ξεφύγει από νέα προβλήματα, πρόσθεσε, «Και μη βάλεις φασόλια στη μύτη σου!» Αυτή ήταν μια νέα ιδέα για το αγόρι, το οποίο τη δοκίμασε αμέσως.

Με το ζήλο μας να αποκρούσουμε τις παράλογες ενέργειες των άλλων, μπορεί να προβάλουμε ιδέες που δεν τους είχαν απασχολήσει πριν. Ίσως είναι σοφό να μην προειδοποιείτε για τέτοιες πιθανότητες. Η προφυλακτική προειδοποίηση μπορεί να προκαλέσει νέα αταξία. Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «μην τους βάζετε ιδέες». Με άλλα λόγια, μην δίνετε παραδείγματα για το πώς να προκαλέσετε διαταραχή (π.χ. μην μεταβείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο αλλιώς θα κρασάρετε τη Βικιπαίδεια) επειδή αυτό ενδέχεται να θα δελεάζει πραγματικά τους ανθρώπους να το κάνουν. [σημ 1] Έτσι, η μητέρα του αγοριού θα μπορούσε να σκεφτεί να πει τα εξής:

Κράτα τη μύτη σου καθαρή!

Σύγχρονη χρήση δοκιμίου

[επεξεργασία κώδικα]

Καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαέξι ετών που υπάρχει αυτό το δοκίμιο, έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό νόημα από αυτό που υποδηλώνει το παραπάνω κείμενο. Υπάρχουν πολλοί τομείς της εγκυκλοπαίδειας που βασίζονται ή επωφελούνται από κάποιο επίπεδο ασφάλειας μέσω της αφάνειας. Για αυτόν τον λόγο, οι λεπτομέρειες των περιπτώσεων και ο μετριασμός της κατάχρησης συχνά αφήνονται αδιευκρίνιστες στο wiki, σημειώνοντας το ΒΠ:ΦΑΣΟΛΙΑ ως λόγο. Ένα δοκίμιο που το εξηγεί πιο σε βάθος είναι η Βικιπαίδεια:Υπάρχει λόγος που δεν γνωρίζετε.

Δείτε επίσης

[επεξεργασία κώδικα]
  1. Η αλήθεια αυτής της πρότασης αποδεικνύεται από τη διαμάχη για το Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης! των Monty Python και τον αντίκτυπο αυτής στα έσοδα. Παραθέτοντας τον Μάικλ Πέιλιν: «Δεν υπάρχει μεγάλη θρησκευτική σάτιρα στην ταινία, αν και υπάρχουν ορισμένα σχόλια για την οργανωμένη θρησκεία. Οι θρησκευτικοί κριτικοί στην Αμερική είπαν στους ανθρώπους να μην πάνε να το δουν, κάτι που ήταν υπέροχο για το box office».[1]
  1. Luck, Richard (26 Σεπτεμβρίου 2016). «The Making Of Monty Python's Life Of Brian». Sabotage Times (στα Αγγλικά).