Βικιπαίδεια:Επιχείρηση αυτόματης συγγραφής λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιχείρηση αυτόματης συγγραφής λημμάτων έχει σα σκοπό την συγγραφή λημμάτων με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί στα Βικιδεδομένα.

Μια ικανοποιητική πρώτη προσπάθεια έχει γίνει στο https://tools.wmflabs.org/reasonator/ .

Για να δημιουργηθούν αποδεκτά λήμματα, χρειάζεται να εντοπιστούν κατηγορίες λημμάτων στα οποία τα Βικιδεδομένα επαρκούν για μια στοιχειώδη, αλλά ουσιαστική κάλυψη του λήμματος.

Κάθε συνεισφορά ευπρόσδεκτη.

Η παρούσα επιχείρηση δεν ασχολείται με αυτόματη συγγραφή λημμάτων με ανάγνωση στοιχείων από εξωτερικές βάσεις δεδομένων.

Απαραίτητα εργαλεία[επεξεργασία κώδικα]

Ταυτοποίηση κατηγοριών λημμάτων που να δώσουν καλό αποτέλεσμα

Η πλήρης αυτοματοποίηση της συγγραφής δεν είναι δυνατόν να δώσει τόσο καλά αποτελέσματα όσο μιας στοχευμένης εργασίας. Για το λόγο αυτό πρέπει να πιστοποιηθούν κατηγορίες λημμάτων που να δώσουν ανεκτά αποτελέσματα. εφόσον έχουν αρκετά στοιχεία περασμένα στα Βικιδεδομένα. Παραδείγματα:

  • ζωγράφοι (από όπου να αντλείται και πινακοθήκη των πιο γνωστών έργων τους)
  • ...
Αποτίμηση πληρότητας βικιδεδομένων

Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι έτοιμα, ακόμη και τότε θα είναι απαραίτητο εργαλείο αποτίμησης πληρότητας των Βικιδεδομένων. Δεδομένου ότι κάποια μπορεί να είναι πλήρως συμπληρωμένα και κάποια όχι, θα είναι αναγκαίο query που να μας απαντά αν τα βικιδεδομένα που υπάρχουν κατά τη στιγμή του ελέγχου, είναι αρκετά για να γραφεί αυτόματα λήμμα.

Φόρμα συγγραφής

Για κάθε κατηγορία λημμάτων, καλό θα ήταν να γραφεί με το χέρι ξεχωριστό κείμενο (με μεταβλητές που να διαβάζονται κατευθείαν από τα Βικιδεδομένα), μαι φόρμα που να ταιριάζει όσο καλύτερα γίνεται στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Αρχικές (χειροκίνητες) δοκιμές[επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες δοκιμές δε χρειάζεται να είναι αυτόματες. Για να δούμε αν είναι εφικτό ένα τέτοιο έργο, καλό είναι να φτιαχτούν κατ' αρχήν με το χέρι μερικά λήμματα, χρησιμοποιώντας πηγές μόνο από τα Βικιδεδομένα. Θα έχουμε λοιπόν ένα πρώτο αποτέλεσμα, με βάση το οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε αν είναι καλή ιδέα να προχωρήσουμε.

  • Χειροκίνητο κομμάτι: Λόγω του ότι η Βικιπαίδεια γράφεται στην ελληνική γλώσσα, δε θα ήταν σκόπιμη δημιουργία λημμάτων με ονομασίες που θα είχαν λατινικούς χαρακτήρες. Συνεπώς, το πρώτο απαραίτητο κομμάτι της δουλειάς θα ήταν η προσθήκη του τίτλου, χειροκίνητα προφανώς, στα Βικιδεδομένα


Συνεισφέροντες[επεξεργασία κώδικα]

--Focal Point 21:45, 28 Φεβρουαρίου 2016 (UTC) Έφτιαξα την παρούσα σελίδα και θα βοηθήσω όπως μπορώ στην οργάνωση της Επιχείρησης, καθώς και στην επιλογή κατηγοριών λημμάτων. Ίσως βρεθούν και άλλα σημεία στα οποία να μπορώ να βοηθήσω. Θα δούμε. Προκάλεσα συζήτηση για το θέμα στην Αγορά εδώ στη σημερινή έκδοση και από τις πληροφορίες που δόθηκαν εκεί, περνώ όσα συμπεράσματα κρίνω σκόπιμο εδώ.[απάντηση]