Βικιπαίδεια:Εθελοντική ομάδα ανταπόκρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
H Επισκόπηση της εθελοντικής ομάδα ανταπόκρισης OTRS (όπως ήταν το 2016)

Η Εθελοντική ομάδα ανταπόκρισης (αγγλικά Volunteer Response Team) είναι μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι απαντούν τα περισσότερα email τα οποία αποστέλλονται στη Βικιπαίδεια και στο Wikimedia. Η ομάδα χρησιμοποιεί το λογισμικό Open-source Ticket Request System («OTRS») για να οργανώνει και να επεξεργάζεται τα email που παραλαμβάνει.

Το λογισμικό OTRS προσφέρει ένα οργανωμένο τρόπο σε πολλούς ανθρώπους για να κατηγοριοποιήσουν και να ανταποκριθούν σε email τρίτων, έτσι η ομάδα μπορεί να ερμηνευθεί σαν μια μεγάλη ομάδα του Wikimedia η οποία εξυπηρετεί τα email των πελατών. Οι εθελοντές πρέπει να έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις στα εγχειρήματα του Wikimedia και μπορεί να χρειαστεί να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης στο Wikimedia.

Υπάρχουν διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για να επικοινωνήσετε με την ομάδα εθελοντών. Αν έχει συμβουλευθεί να επικοινωνήσετε με την ομάδα OTRS και έχετε ανακατευθυνθεί εδώ, παρακαλώ διαβάστε Βικιπαίδεια:Επικοινωνία για περαιτέρω συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων εισηγήσεων σε ποια email να απευθυνθείτε για συγκεκριμένα προβλήματα όπως και άλλου πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Δραστηριότητες ομάδας[επεξεργασία κώδικα]

Η εθελοντική ομάδα ανταπόκρισης λαμβάνει διάφορα είδη email:

 • ερωτήσεις σχετικά με τη Βικιπαίδεια και άλλα εγχειρήματα του Ιδρύματος Wikimedia
 • παραχώρηση αδειών για δωρεάν πολυμέσων
 • αναφορές για λάθη λημμάτων
 • θέματα σχετικά με τις Βιογραφίες ζώντων προσώπων
 • καταγγελίες για κραυγαλέους βανδαλισμούς
 • εξέταση σχετικά με την εκ νέου χρήση κειμένου ή πολυμέσων
 • φιλοφρονήσεις και ανατροφοδότηση
 • αιτήματα για πληροφορίες

Οι περισσότερες αιτήσεις που αφορούν συνηθισμένα συντακτικά θέματα αναφέρονται ως φυσιολογικές on-wiki διαδικασίες. Οι εθελοντές μπορούν να παρέχουν πιο ενεργή βοήθεια για δυσφήμιση και θέματα ιδιωτικής ζωής και για αιτήματα από τα θέματα των λημμάτων. Η εθελοντική ομάδα ανταπόκρισης μπορεί ακόμη να δρα ως σημείο επαφής για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τη διαδικασία σύνταξης στη Βικιπαίδεια, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερώσουν τη Βικιπαίδεια σχετικά με ένα λάθος σε ένα λήμμα ή μια ανησυχία.

Χρήστες, εισιρτήρια και ουρές[επεξεργασία κώδικα]

Διαβάστε meta:OTRS/el για την κύρια σελίδα και ένα πιο λεπτομερή κατάλογο των ουρών και μια δημόσια λίστα των εθελοντών

Εισιτήρια και ουρές[επεξεργασία κώδικα]

Τα εισερχόμενα email-αιτήμα στο σύστημα OTRS είναι γνωστά σαν «εισητήρια» (tickets) και αναγνωρίζονται από τον αριθμό εισητηρίου. Τα email κατηγοριοποιούνται κατά την άφιξη τους ανά γλώσσα και είδος περιεχομένου για να καταστεί δυνατή η βελτίωση των υπηρεσιών.

Τα μέλη της ομάδες έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες email (γνωστές σαν «ουρές» ή "queues") κατά των προσδιορισμών των διαχειριστών του OTRS. Υπάρχουν τρία είδη ουρών που σχετίζονται άμεσα με την ελληνική Βικιπαίδεια:

 • info-el, η οποία χειρίζεται γενικές πληροφορίες που αποστέλλονται στην ελληνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων θεμμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • permissions-el, η οποία χειρίζεται τα εισιτήρια που αποστέλλονται στην ελληνική γλώσσα από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων που χορηγούν την άδεια στο Ίδρυμα Wikimedia να επαναχρησιμοποίησει κείμενο, εικόνες ή άλλα μέσα.

Μέλη της εθελοντικής ομάδας ανταπόκρισης[επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της ομάδα είναι υπό την άμεση επίβλεψη των διαχειριστών του OTRS (οι ίδιοι ορίζονται από εσωτερικές διαδικασίες της κοινότητας και εγκρίνονται από το ίδρυμα Wikimedia), ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία παροχής ευγενικών και καταρτισμένων απαντήσεων σε όλα τα εγχειρήματα. Η συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα συνεπάγεται προθυμία για εργασία σε δύσκολα, ευαίσθητα και μερικές φορές εχθρικά μηνύματα που αποστέλλονται στο Wikimedia. Πρέπει να είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες των ατόμων εκτός Wikimedia και να έχουν υποδειγματική κρίση.

Η πλήρης λίστα των λογαριασμών των χρηστών του συστήματος OTRS βρίσκεται στο Meta-Wiki. Εάν έχετε αμφιβολίες ότι ένας συντάχτης που προσθέτει εισιτήριο OTRS για μια επεξεργασία μπορεί να μην είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας OTRS, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω email με ένα από τους διαχειριστές που αναγράφονται πιο κάτω ώστε να εξακριβωθεί ο ισχυρισμός σας, αναγράφοντας και το σύνδεσμο στην ενέργεια στην οποία αναφέρεται το εισιτήριο OTRS.

Νέοι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι να αιτηθούν στη σελίδα Αίτηση Εθελοντή. Μπορείτε επίσης είτε ιδιωτικά είτε δημόσια να σχολιάσετε τις αιτήσεις που βρίσκονται στην σελίδα υποψηφιοτήτων. Οι διαχειριστές του συστήματος OTRS θα συζητήσουν όλες τις αιτήσεις ιδιωτικά και θα αποφασίσουν αποδοχή ή απόρριψη της υποψηφιότητας βάσει τη δικής τους κρίση.

Κατάλογος των καθοδηγητών των μελών της εθελοντικής ομάδας ανταπόκρισης (Διαχειριστές OTRS)[επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Για μια λίστα με τους διαχειριστές που δεν είναι ενεργοί σε αγγλόφωνα εγχειρήματα, παρακαλώ δείτε Διαχειριστές OTRS.

Cbrown1023 · Daniel · Jredmond · Keegan · Mailer Diablo · Rjd0060 · Tiptoety

Απόρρητο και μέλη της ομάδας στην Ελληνική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της ομάδα ασχολούνται με προσωπικές πληροφορίες. Η πολιτική προσωπικών δεδομένων του ιδρύματος Wikimedia απαγορεύει ρητά την απελευθέρωση των πληροφοριών αυτών χωρίς ρητή άδεια από τον αρχικό φορές παροχής των εν λόγω πληροφοριών. Ως εκ τούτου, όταν ζητούνται πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο εισιτήριο OTRS, μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν μόνο ασαφείς ή καθόλου πληροφορίες, προστατεύοντας την ιδιωτική ζωή του ατόμου που υποβάλλει την αίτηση.

Τα μέλη της ομάδα πρέπει να συμμορφώνονται με τις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές κάθε wiki κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σχετικά με τα wiki τα οποία σχετίζονται με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος OTRS. Οι περισσότερες ενέργειες της ομάδας στην Ελληνική Βικιπαίδεια θα τίθενται με ισχύ κάτω από τις πολιτικές Βικιπαίδεια:Πνευματικά δικαιώματα και Βικιπαίδεια:Βιογραφίες ζώντων προσώπων και θα έχει προστασία από την άμεση επάνοδο εξαιτίας αυτού.

Επίλυση διαφωνιών[επεξεργασία κώδικα]

Διαφωνία με επεξεργασία μέλους της ομάδας[επεξεργασία κώδικα]

Εάν διαφωνείτε με μια επεξεργασία σχετικά με ένα εισιτήριο OTRS, η εθελοντική ομάδα σας συστήνει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της επεξεργασίας πριν κάνετε αναίρεση, καθώς ο συντάχτης μπορεί να έχει στην κατοχή του εμπιστευτικές πληροφορίες που δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται σε δημόσιο χώρο, όπως η Βικιπαίδεια. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επανεξέτασης, οι οποίες είναι (κατά σειρά) ως εξής:

 1. Επικοινωνία με το συντάκτης που έκανε την αλλαγή, κατά προτίμηση με e-mail. Η ιδιωτική αλληλογραφία παρέχει λίγο περισσότερο περιθώριο ελιγμών για το μέλος της ομάδας για να συζητήσει με εμπιστευτικότητα θέματα που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής (που μπορεί διαφορετικά να μην είναι σε θέση να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό σε ένα wiki ή στη σελίδα συζήτησης τους).
 2. Εάν διαφωνείτε με την άποψη που προκύπτει, μπορεί να δημιουργήσετε ένα αίτημα για σχολιασμό του θέματος. Όλες οι επεξεργασίες της Βικιπαίδεια υποστηρίζονται από τη συναίνεση. Αν υπάρχει συναίνεση μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη διαδικασία αιτήματα σχολιασμού για να αναιρέσετε τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο του εισιτηρίου OTRS, τότε οι αλλαγές θα πρέπει φυσικά να αναιρεθούν. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το υλικό δεν θα πρέπει να αναιρεθεί έως ότου υπάρξει συναίνεση για αυτό στο αίτημα για σχολιασμό και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρεις λεπτομέρειες δεν θα μπορούν να αναρτηθούν στο wiki. Ο ορισμός του «εύλογου χρονικού διαστήματος» θα πρέπει να είναι πιο συντηρητικός από ότι αναμένεται για τέτοιες διαδικασίες. Θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για τον εθελοντή (ες) που ερωτάται για να παρέχει μια δήλωση.
 3. Τέλος, όλες οι ενέργειες των εθελοντών της ομάδας στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια, όπως ακριβώς και όλων των συντακτών, είναι ανοικτές για έλεγχο από την Επιτροπή Διαιτησίας ως τελικό στάδια της επίλυσης διαφωνιών στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια και ως φορέας που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση μη δημόσιων πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με τα θέματα σε αυτό το wiki. Εάν μια αίτηση για σχολιασμό δεν είναι σε θέση για επίλυση της διαφοράς, καθώς ο λόγος της ενέργειας περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να κληθεί να εξετάσει τα μη δημόσια στοιχεία, πριν ληφθεί τελική απόφαση, αν και η επιτροπή από μόνη της δεν θα λάβει αποφάσεις περιεχομένου.

Διαφωνία με την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της ομάδας[επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα εθελοντικής ανταπόκρισης είναι μια προσπάθεια για όλα τα wiki και δρα ως πόρος για όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα ανταπόκρισης δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία του κάθε wiki του Wikimedia, της κοινότητα του, ή της Επιτροπής Διαιτησίας του, αλλά καθορίζεται από τους διαχειριστές OTRS. Τα μέλη της ομάδας είναι υπόλογοι στους διαχειριστές OTRS για τις ενέργειές τους κατά τη χρήση του συστήματος. Επειδή το σύστημα χειρίζεται μια ευρύ φάσμα ποικιλίας emails, η επιβολή κυρώσεων σε wiki του Wikimedia δεν τερματίζει αυτόματα την πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα OTRS. Ωστόσο, οι διαχειριστές OTRS θα εξετάσουν τους βασικούς λόγους για τυχόν κυρώσεις για να δουν αν οι ενέργειες που οδήγησαν σε αυτές δεν είναι συμβατές με το τι απαιτείται από έναν εναγόμενο και να καταλήξουν σε μια συναινετική απόφαση από την εν λόγω ανάλυση. Εάν θέλετε να φέρετε οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα ή την επιβολή κύρωσης στην προσοχή των διαχειριστών OTRS, στείλτε ένα email σε ένα από τους διαχειριστές που αναφέρονται παραπάνω. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με μια εκκρεμή υποψηφιότητα εθελοντής που περιλαμβάνεται επί του παρόντος στη σελίδα Αίτηση Εθελοντή, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο στη σχετική ενότητα τονίζοντας τους λόγους για την ανησυχίας σας ή επικοινωνήστε με ένα διαχειριστή OTRS.

Δείτε ακόμη[επεξεργασία κώδικα]

OTRS Wikimedia.svg
 • Πρότυπο:OTRS topicon, ένα εικονίδια το οποίο τα μέλη της Εθελοντικής ομάδας ανταπόκρισης μπορούν να προσθέτουν στη σελίδα τους για να μπορούν να αναγνωρίζονται