Βιζιαναγκάραμ νομός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης νομών της Άντρα Πραντές.

Ο Νομός Βιζιαναγκάραμ, ( Τελούγκου : విజయనగర o జిల్లా ), γνωστός και ως Βιτζαγιαναγκάραμ είναι ένας από τους επιμέρους 23 νομούς - διοικητικές περιφέρειες - της ομόσπονδης πολιτείας Άντρα Πραντές της Ινδίας. Η συνολική του έκταση είναι 6.540 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 2.245.100 κάτοικοι (2011). Πρόκειται για παραμεθόριο και παράλιο νομό με ανάπτυγμα ακτής 28 χλμ. και κλίμα τροπικό. Βρίσκεται στη περιφέρεια της Παράλιας Άντρας, στο βορειο-ανατολικό τμήμα της πολιτείας, στα σύνορα με την πολιτεία Τσατίσγκαρ.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη Βιζιαναγκάραμ, ή Βιτζαγιαναγκάραμ, απ΄ όπου και το όνομά του, αποτελώντας έδρα και της μίας εκ των δύο επαρχιών του νομού.Επικρατούσα γλώσσα είναι η Τελούγκου.

Ο νομός Βιζιαναγκάραμ που ιδρύθηκε στις 1 Ιουνίου του 1979. περιλαμβάνει 2 επαρχίες (ζώνες), στις οποίες κατανέμονται 34 διαμερίσματα στα οποία περιλαμβάνονται 34 δήμοι και 1551 χωριά. Οι δύο επαρχίες (ζώνες) είναι η Βιζιαναγκάραμ με 19 διαμερίσματα και η Παρισατίπουραμ με 15 διαμερίσματα που εδρεύουν στις ομώνυμες πόλεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.14ος, σελ.392.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]