Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλίο της Αποκάλυψης των Γιαζίντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια σελίδα του Βιβλίου της Αποκάλυψης των Γιαζίντι

Το Βιβλίο της Αποκάλυψης των Γιαζίντι (στα κουρδικά: Kitêba Cilwe, Kitab Al Jilwah) είναι ένα από τα δύο ιερά βιβλία του Γιαζιντισμού. Το άλλο είναι το Μαύρο Βιβλίο των Γιαζίντι. [1]

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι και τα δύο βιβλία δεν έχουν γραφτεί από Γιαζίντι αλλά από τρίτους για να ικανοποιηθεί το ενδιαφέρον ταξιδιωτών και μελετητών από τη Δύση για τους Γιαζίντι. Παρόλα αυτά και τα δύο βιβλία αντικατοπτρίζουν τις αυθεντικές παραδόσεις των Γιαζίντι. [2]

Το Βιβλίο της Αποκάλυψης των Γιαζίντι είναι γραμμένο στη διάλεκτο Κουρμαντζί και το πρωτότυπό κείμενο πιστεύεται ότι φυλάσσεται στο χωριό Ba'idn. [3]Αποτελείται από πέντε κεφάλαια που είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπα σαν να μιλάει ο ίδιος ο Θεός: το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη κατά το Γιαζιντισμό φύση του Θεού, το δεύτερο και το τρίτο κάνει λόγο για την παντοδυναμία του Θεού, το τέταρτο περιέχει προειδοποίηση προς τους Γιαζίντι να μη δέχονται ότι είναι γραμμένο σε εβραϊκά, χριστιανικά και μουσουλμανικά βιβλία αλλά είναι αντίθετο με το Γιαζιντισμό ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν προτροπές προς τους Γιαζίντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Esposito, John L., ed. (1995). The Oxford encyclopedia of the modern Islamic world. New York: Oxford University Press.
  2. http://www.iranicaonline.org/articles/yazidis-i-general-1
  3. Guest, John S (1993). Survival Among the Kurds: A History of the Yezidis. London: Kegan Paul International. σελ. 154 επ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]