Βερθόλδος Ε΄ του Τσέρινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερθόλδος Ε΄
Άγαλμα του Μπέρτολντ Ε' στη Βέρνη, Ελβετία
Περίοδος1186 – 18 Φεβρουαρίου 1218
ΠροκάτοχοςΒερθόλδος Δ΄ του Τσέρινγκεν
Γέννηση1160
Θάνατος18 Φεβρουαρίου 1218 (58 ετών)
Φράιμπουργκ, Γερμανία
Τόπος ταφήςΦράιμπουργκ, Γερμανία
ΕπίγονοιΠέθανε χωρίς απογόνους
ΟίκοςΟίκος του Τσέρινγκεν
ΠατέραςΒερθόλδος Δ΄ του Τσέρινγκεν
ΜητέραΧάιλβιγκ του Φρόμπουρκ
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βερθόλδος Ε΄ (γερμ.: Berthold V. von Zähringen, 1160 - 18 Φεβρουαρίου 1218) ήταν δούκας του Τσέρινγκεν μέχρι τον θάνατό του, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Βερθόλδος Δ΄ του Τσέρινγκεν, το 1186.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Μπέρτολντ Δ΄, δούκα του Τσέρινγκεν και της Χάιλβιγκ του Φρόμπουργκ.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1186. Μείωσε τη δύναμη των ευγενών της Βουργουνδίας και αποίκισε την περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Berner Oberland (αλπικό τμήμα του καντονιού της Βέρνης) και την περιοχή της Λουκέρνης. Επέκτεινε την πόλη του Τουν και ίδρυσε τη Βέρνη το 1191, που έγινε έδρα του. Πάντως στη μάχη του Ούλριχεν το 1211 απέτυχε να επεκταθεί στο Βαλαί.

Το 1218 απεβίωσε στο Φράιμπουργκ σε ηλικία 58 ετών. Ήταν ο τελευταίος του κλάδου του καθώς από το γάμο του με την Κλεμέντια του Οξόν δεν μαρτυράται σαφής ύπαρξη απογόνων· οι γαίες του διανεμήθηκαν στους Έγκινο Δ΄, κόμη του Ούραχ και Ούλριχ Γ΄, κόμη του Κίμπουργκ, συζύγων των δύο αδελφών του Μπέρτολντ Ε΄, Αγνής και Άννας αντίστοιχα, ενώ η Βέρνη έγινε αυτοδιοικούμενη "ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη" (Freie Reichsstadt), υπαγόμενη μόνο στον βασιλιά της Γερμανίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Berthold V, Duke of Zähringen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).