Βαφή μαλλιών
Η βαφή μαλλιών είναι ένα χημικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται για να αλλάξει το χρώμα μαλλιών.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχει βρεθεί ότι η βαφή μαλλιών χρησιμοποιήθηκε το 1500 π.Χ. σε μούμιες ηλικιωμένων γυναικών στην Αίγυπτο. Τότε χρησιμοποιείται η χέννα που δεν ήταν μόνιμη βαφή αλλά μικρής διάρκειας για να καλύπτει τα γκρίζα μαλλιά των γυναικών. Στη Αίγυπτο ξύριζαν το μαλλί τους και έφτιαχναν κοτσίδες που έβαφαν με μαύρο χρώμα και τις έβαζαν στο κεφάλι για να προστατευτούν από το ήλιο.
Το 600 π.Χ. χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες η μόνιμη βαφή. Από τη χημική ανάλυση των τριχών που βρέθηκαν σε τάφους, οι Έλληνες αναμείγνυαν οξείδιο του μολύβδου και υδροξείδιο του ασβεστίου, δυο ουσίες που όταν έρθουν σε επαφή με την κερατίνη της τρίχας της δίνουν σταθερό μαύρο χρώμα.[1]
Κύρια συστατικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη σύγχρονη εποχή στην βαφή μαλλιών χρησιμοποιούνται δυο συστατικά το οξυζενέ και το χρώμα της βαφής εκ των οπίων το οξυζενέ είναι χρήσιμο για να ασπριστεί το μαλλί και να μπορέσει να μπει το χρώμα.
Σύγχρονες βαφές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι σύγχρονες βαφές έχουν:[2]
- κρέμα βάσης: γαλάκτωμα που μεταφέρει της ουσίες στης βαφής στο μαλλί.
- πρόδρομες χρωστικές ουσίες: ουσίες που μπαίνουν βαθιά στην τρίχα και την προετοιμαζόμουν να βαφή
- χρωστικές ύλες: οι ουσίες που χρωματίζουν την τρίχα.
- αλκαλικοί παράγοντες: ανοίγουν το εξωτερικό της τρίχας για να φτάσουν οι ουσίες στο εσωτερικό και βοηθούν τις χημικές αντιδράσεις.
- παράγοντες περιποίησης: ουσίες που ελαττώνουν την ταλαιπωρία της τρίχας από την βαφή.
- αντιοξειδωτικά: ουσίες που αποτρέπουν τις χημικές αντιδράσεις προτού εφαρμοστεί η βαφή.
- παράγοντες σύμπλεξης: ουσίες που παγιδεύουν ανεπιθύμητα μέταλλα για να μην αντιδράσουν με την βαφή.
- άρωμα: ουσία που καλύπτει την άσχημη οσμή τις βαφής
Τεχνικές εφαρμογής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σε ένα μπολ γίνεται το ανακάτεμα του οξυζενέ και του χρώματος της βαφής και έπειτα το μείγμα τοποθετείται με πινέλο στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού. Έπειτα από 45 λεπτά το μείγμα ξεβγάζεται με νερό και σαπούνι.
Πολιτισμική επιρροή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εκτός από το να καλύπτονται τα γκρίζα μαλλιά με φυσικά χρώματα ώστε να φαίνεται κανείς νεότερος, η βαφή μαλλιών χρησιμοποιείται και με έντονα χρώματα, όπως πράσινο, μωβ, μπλε κλπ με σκοπό να τονίζονται στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου. Οι έντονες βαφές μαλλιών συναντώνται σε νέους, καλλιτέχνες κλπ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Η βαφή και ...τα παράξενα της ιστορίας | Skingurus.gr». www.skingurus.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
- ↑ «ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΤΩΝ ΒΑΦΏΝ ΜΑΛΛΙΏΝ;». schwarzkopf-professional.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2019.