Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας και Καραϊβικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας και Καραϊβικής
Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας και Καραϊβικής
Ίδρυση1851, πριν 173 έτη (1851)
ΤοποθεσίαΟλλανδία, Λέιντεν,
Συντεταγμένες52°09′30″N 4°28′57″E / 52.15833°N 4.48250°E / 52.15833; 4.48250
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Ιστότοποςwww.kitlv.nl

Το Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας και Καραϊβικής (Ολλανδικά: Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) ( KITLV) εδρεύει στο Λέιντεν. Στόχος του είναι η μελέτη της ανθρωπολογίας, της γλωσσολογίας, των κοινωνικών επιστημών και της ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ασίας, της περιοχής του Ειρηνικού και της Καραϊβικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις πρώην ολλανδικές αποικίες των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών (σημ. Ινδονησίας), του Σουρινάμ και των Ολλανδικών Αντιλλών (Ολλανδικές Αντίλλες και Αρούμπα). Η μοναδική του συλλογή βιβλίων, χειρογράφων, εκτυπώσεων και φωτογραφιών προσελκύει μελετητές από όλο τον κόσμο. Οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες ανέλαβαν τη διαχείριση της συλλογής του Λέιντεν από την 1η Ιουλίου 2014.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το KITLV του Λέιντεν

Το KITLV ιδρύθηκε το 1851. Ο πρώην διευθυντής του KITLV από το 2000-2021 ήταν ο Γκερτ Όοστιντι.[1]

Το 2014 η σχέση μεταξύ της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Επιστημών (KNAW) και του Learned Society KITLV[2] έλαβε τέλος. Το KITLV Press είχε ήδη εξαγοραστεί από τις εκδόσεις Brill δύο χρόνια νωρίτερα.[3]

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και το Learned Society KITLV υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών σχετικά με το μέλλον του KITLV. Στο KITLV εμπιστεύτηκε η διαφύλαξη των παγκοσμίου φήμης συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Λέιντεν[4] και εξακολουθεί να υπάρχει ως ερευνητικός οργανισμός του KNAW, βαθιά ριζωμένο στην ερευνητική κοινότητα του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με άλλα ινστιτούτα ανθρωπιστικών επιστημών του KNAW.[5]

Το Ινστιτούτο εκδίδει και διανέμει επιστημονικά έργα για τη Νοτιοανατολική Ασία και την Καραϊβική. Τα τρία περιοδικά Bijdragen tot de Taal-, Land-en Volkenkunde, Journal of Indonesian Social Sciences and Humanities και New West Indian Guide /Nieuwe West-Indische Gids εκδίδονται από το ινστιτούτο[6], καθώς και η σειρά βιβλίων Verhandelingen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde και Bibliotheca Indonesia με σημαντικές δημοσιεύσεις για τη λογοτεχνία της Μαλαισίας.

Τμήμα του ινστιτούτου υπάρχει στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα από το 1969.

Μερικά κλασικά εθνογραφικά, όπως π.χ Β. Γράμματα του Albert C. Kruyt (1869–1949)[7] ή του Jacob Mallinckrodt εμφανίστηκαν στις δημοσιεύσεις του.

Τζακάρτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, o Χανς Ρας άνοιξε ένα γραφείο του KITLV στην Τζακάρτα ("KITLV-Jakarta"), στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ινδονησιακό Ινστιτούτο Επιστημών. Αγοραστήκαν εκδόσεις από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη και τοποθετηθήκαν στη βιβλιοθήκη του ινστιτούτου, οι εκδόσεις του ινστιτούτου πωλούνται και πρωτότυπα επιστημονικά έργα στα ολλανδικά μεταφράζονται στα ινδονησιακά. Το γραφείο της Τζακάρτα από την 1η Ιουλίου 2014 αποτελεί μέρος των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών του Λέιντεν και επίσης λειτουργεί ως γραφείο αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν[8].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Oostindie, Prof. dr. Gert - KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies». 
  2. «Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) — KNAW». www.knaw.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «News». Brill (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. «Indonesië- en Caribencollectie van KITLV-KNAW naar Universiteit Leiden — KNAW». knaw.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. «KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies ContactCaribbean Course». 
  6. «kitlv-Publications». 
  7. Rhijn, Gert Jan van. «Albertus Christiaan "Bert" Kruyt (1869-1949) » Stamboom Van Rhijn » Genealogie Online». Genealogie Online (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  8. «Home». Leiden University (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]