Βασιλική Ολλανδική Ομοσπονδία Χόκεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολλανδική Ομοσπονδία Χόκεϊ
Ίδρυση1898
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΟλλανδία
Ιστότοποςknhb.nl

Η Βασιλική Ολλανδική Ομοσπονδία Χόκεϊ (ολλανδικά: Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) είναι το επίσημο όργανο διοίκησης του χόκεϊ επί χόρτου στην Ολλανδία. Είναι υπεύθυνη τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους υπαίθριους αγώνες χόκεϊ επί χόρτου, καθώς και για τις εθνικές ομάδες ανδρών, γυναικών και νέων της χώρας.

Αρχικά, ο οργανισμός ήταν επίσης υπεύθυνος για το άθλημα του μπάντυ στην Ολλανδία, μετέπειτα όμως τη διαχείρηση του αθλήματος ανέλαβε η Ολλανδική Ομοσπονδία Μπάντυ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ίδρυσή της το 1898 με την ονομασία «Ολλανδική Ομοσπονδία Χόκεϊ και Μπάντυ» (Nederlandsche Hockey & Bandy Bond, NHBB) στο ξενοδοχείο Krasnapolsky στο Άμστερνταμ, ο οργανισμός απαρτιζόταν από πέντε συλλόγους που ασχολούνταν με το χόκεϊ επί χόρτου καθώς και με το μπάντυ. Το μπάντυ εγκαταλείφθηκε γρήγορα από το πρόγραμμα του οργανισμού λόγω του γεγονότος ότι το ολλανδικό κλίμα δε βοηθούσε. Το 1909 έξι ακόμη σωματεία είχαν προσχωρήσει στην ομοσπονδία και το 1919 αποτελούνταν από 29 σωματεία. Πολλοί νέοι σύλλογοι εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1930 και η ομοσπονδία αριθμούσε σχεδόν εκατό συλλόγους, γεγονός που οδήγησε σε αλλαγή ονομασίας το 1938 σε «Βασιλική Ολλανδική Ομοσπονδία Χόκεϊ» (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond).[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "KNHB 100 jaar" Αρχειοθετήθηκε 2016-10-22 στο Wayback Machine., Stichting De Sportwereld, Retrieved 6 June 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Koninklijke Nederlandse Hockey Bond της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).