Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπέγκχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βασιλιάς των Λιονταριών)
Η Ανατολική Αφρική, όπου φαίνονται -κάτω δεξιά- τα Ουσαμπάρα Όρη. Μόλις φαίνεται -κάτω, κάτω δεξιά- το βόρειο άκρο της Ζανζιβάρης.

Ο Μπέγκχα (Mbegha)[1] ήταν ο πρώτος "Βασιλιάς των Λιονταριών" ("Lion King") (στη γλώσσα Shambala: Simba Mwene) της φυλής Σάμπαα (Shambaa), στη σύγχρονη Βορειοανατολική Τανζανία, ο οποίος έζησε κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Ενώ η ύπαρξή του δεν αμφισβητείται μεταξύ των ιστορικών, η βιογραφία του βασίζεται κυρίως σε προφορικές παραδόσεις. Πολυάριθμοι θρύλοι, τον έκαναν μυθικό ήρωα.

Ο Μπέγκχα γεννήθηκε στη φυλή Νγκούλου (Ngulu), από την λοφώδη περιοχή των Ορέων Νγκούρου (Nguru Mountains). Λόγω διαφορών με τους συγγενείς και γιατί θεωρούνταν υπερφυσικά επικίνδυνος, καταδικάστηκε από την πατρίδα του. Κατέφυγε στο Κιλίντι (Kilindi), όπου έγινε κυνηγός, κυνηγώντας ποταμόχοιρους,[Σημ. 1] με τον γιο του τοπικού αρχηγού. Ενώ βρισκόταν σε ένα κυνήγι, ο γιος του αρχηγού σκοτώθηκε κατά λάθος. Για να αποφύγει την τιμωρία από τον φίλαρχο, ο Μπέγκχα έπρεπε και πάλι να φύγει, αυτή τη φορά βορειότερα στα Ουσαμπάρα Όρη. Έζησε στα ανοιχτά, στις σπηλιές και τις σκηνές, κοντά σε ένα μέρος όπου ονομάζεται Ζιάϊ (Ziai), κυνηγώντας άγρια θηρία.

Όταν μαθεύτηκε ότι ο Μπέγκχα ήταν ένας έμπειρος κυνηγός ποταμόχοιρων, οι ντόπιοι του ζήτησαν να απαλλάξει το χωριό τους από τους ποταμόχοιρους, οι οποίοι κατέστρεφαν την αγροτική τους παραγωγή. Σκότωσε όλους τους ποταμόχοιρους και έγινε ευνοϊκά δεκτός από τους Σάμπαα (Shambaa). Προσκλήθηκε να ζήσει στη Βούγκα (Vuga), κοντά στο σημερινό Μπουμπούλι (Bumbuli).[Σημ. 2] Ο Μπέγκχα, βοήθησε επίσης, το λαό της Βούγκα και όλους τους άλλους, στα γύρω χωριά και έτσι βραβεύτηκε με τη βασιλεία. Έγινε γνωστός ως ο φονιάς του λιονταριού, μετά τον φόνο ενός λιονταριού που όδευε προς το χωριό τους. Οι ευγνώμονες αγρότες, του έδωσαν γυναίκες από κάθε σημαντική φυλή και οι αντίστοιχοι πρωτότοκοι γιοί του, τοποθετήθηκαν επικεφαλής όλων των φυλών, σφυρηλατώντας έτσι και την περιφερειακή ενότητα.

Ο Μπούγκε (Buge), ο γιος του Μπέγκχα, μεγάλωσε για να γίνει ο αρχηγός της Βούγκα και όταν πέθανε ο Μπέγκχα, ο Μπούγκε, τον διαδέχθηκε ως βασιλιάς.

Ο γιος του Μπούγκε, ο Κιμουέρι υε Νυουμπάι (Kimweri ye Nyumbai), κυβέρνησε το βασίλειο στο μεγαλύτερο βαθμό. Μετά το θάνατό του όμως, υπήρξε ένας αγώνας διαδοχής και το 1890 οι Γερμανοί πήραν τον έλεγχο.

  1. Οι Ποταμόχοιροι των θάμνων μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί, ειδικά όταν έχουν μικρά.
  2. Στην Περιοχή Λουσότο (Lushoto District), τότε πρωτεύουσα της φυλής Σάμπαα.
Παραπομπές σημειώσεων
  1. tahajia zote mbili zinapatikana k.m. A. Werner anayeandika Mbega; wenyeji huelekea kutumia "gh" tazama majina mengine ya Kishambala chini
  • (Αγγλικά) John Iliffe: A modern history of Tanganyika, University of Cambridge, 1979, ISBN 9780521296113
  • (Αγγλικά) Jan Vansina: Oral tradition as history, James Currey Publishers, 1985, pages 141-142
  • (Αγγλικά) Steven Feierman: The Shambaa Kingdom: A History, University of Wisconsin, 1974
  • (Αγγλικά) Philip Briggs: Bradt Tanzania: With Zanzibar, Pemba & Mafia, Bradt Travel Guides, 2006, pages 234-235
  • (Αγγλικά) http://www.sacred-texts.com/afr/mlb/index.htm inaonyesha maandishi ya kitabu cha A. Werner kwenye intaneti
  • (Αγγλικά) J. D. Fage & Roland Anthony Oliver, The Cambridge History of Africa: From c. 1600 to c. 1790; mlango "From Usambara to the coast" uk 510. (kupitia google-books)
  • (Γερμανικά) Jutta Bückendorf, "Schwarz-weiß-rot über Ostafrika!", uk 27-30 (kupitia google-books)
  • (Αγγλικά) Basil Davidson, East and Central Africa to the late 19th century; London 1967 / reprint 1974, uk. 185-188