Βαρονέτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έμβλημα Βαρονέτων
Έμβλημα Βαρονέτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βαρονέτος (προφέρεται /ˈbærənɪt/ or /ˈbærəˌnɛt/,[1] Aγγλ. Baronet) είναι κληρονομικός τίτλος ευγενείας που απονέμεται από το βρετανικό στέμμα και συνοδεύεται με ιδιοκτησία γης, το βαρονέτο. Το θηλυκό ισοδύναμο είναι Βαρονέτα (προφέρεται/ˈbærənɪtɪs/),[2] ωστόσο ο τίτλος αυτός δεν κληροδοτείται στην σύζυγο του Βαρονέτου, αλλά μόνο στην ιδιοκτήτρια της γης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του Βαρονέτου ως τίτλος εισήχθη στην Αγγλία και την Ιρλανδία από τον Ιάκωβο Α' το 1611 με σκοπό την αναζωογόνηση της οικονομίας των χωρών.

Ο τίτλος του βαρονέτου δεν έχει ευρωπαίους ομολόγους, αν και οι κληρονόμοι ιππότες, Γερμανίας και Αυστρίας (Τίτλοι: Ritter και Erfridder) μπορούν να θεωρηθούν παρόμοιοι σε αξίωμα με αυτόν. Ωστόσο, στη Βρετανία, κάτω από τους βαρόνους υπάρχουν οι ιππότες.

Ο τίτλος είναι πάντοτε κληρονομικός αλλά όχι αρκετά υψηλός όσο του ατόμου από το οποίο κληρονομήθηκε. Έτσι ο/η κάτοχος αυτού του τίτλου δεν μπορεί να καθίσει στην Βουλή των Λόρδων. Όταν ένας Βαρονέτος πεθάνει, ο τίτλος κληροδοτείται στον γιο του, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ο απελθών βαρονέτος δεν έχει αποκτήσει απογόνους και έτσι ο τίτλος αλλά και η περιουσία του περνάνε εξ αδιαθέτου στον επόμενο νόμιμο κληρονόμο.[1]

Θέση στην Ιεραρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του Βαρονέτου είναι κατώτερος του Βαρώνου. Ο βαθμός του Βαρονέτου, στην πραγματικότητα, βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Βαρώνου και του από κληρονομιάς ιππότη.

Ιστορικά πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά απο τα γνωστά πρόσωπα της ιστορίας που κατείχαν τον τίτλο του βαρονέτου είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Baronet». Collins Dictionary. n.d. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. «Baronetess». Dictionary.com Unabridged. n.d. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016. 
  3. «Ντιλκ (Duke), σερ Τσαρλς Ουέντγουερθ βαρονέτος (1843 - 1911) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019. 
  4.  «Knowles, Charles Henry» Dictionary of National Biography London: Smith, Elder & Co 1885–1900  , σελ. 296.
  5. «Biography: Thomas Masterman Hardy | Online Information Bank | Research Collections | Royal Naval Museum at Portsmouth Historic Dockyard». www.royalnavalmuseum.org. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019. 
  6. Mister Arthur Crosfield No. 29242. 27 July 1915. https://www.thegazette.co.uk/London/issue/29242/page/ 
  7. «Sir A. Crosfield's Fall from Train». The Manchester Guardian. 30 September 1938, σελ. 13. 
  8. «Sir John Herschel, 1st Baronet | English astronomer». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019.