Βαρονέτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έμβλημα Βαρονέτων
Έμβλημα Βαρονέτων

Βαρονέτος (προφέρεται /ˈbærənɪt/ or /ˈbærəˌnɛt/;[1](Ιταλικά Baronetto) είναι κληρονομικός τίτλος ευγενείας που απονέμεται από το βρετανικό στέμμα και συνοδεύεται με ιδιοκτησία γης, το βαρονέτο. Το θηλυκό ισοδύναμο είναι Βαρονέτα (προφέρεται/ˈbærənɪtɪs/,[2] ωστόσο ο τίτλος αυτός δεν κληροδοτείται στην σύζυγο του Βαρονέτου, αλλά μόνο στην ιδιοκτήτρια της γης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του Βαρονέτου ως τίτλος εισήχθη στην Αγγλία και την Ιρλανδία από τον James I το 1611 για να αναζωογονήσει την οικονομία των χωρών.

Ο τίτλος του βαρονέτου δεν έχει ευρωπαίους ομολόγους, αν και οι κληρονόμοι ιππότες, Γερμανίας και Αυστρίας (Τίτλοι: Ritter και Erfridder) μπορούν να θεωρηθούν παρόμοιοι σε αξίωμα με αυτόν. Ωστόσο, στη Βρετανία, κάτω από τους βαρόνους υπάρχουν οι ιππότες.

Ο τίτλος είναι πάντοτε κληρονομικός αλλά όχι αρκετά υψηλός όσο του ατόμου από το οποίο κληρονομήθηκε. Έτσι ο/η κάτοχος αυτού του τίτλου δεν μπορεί να καθίσει στην Βουλή των Λόρδων.

Θέση στην Ιεραρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του Βαρονέτου είναι κατώτερος του Βαρώνου . Ο βαθμός του Βαρονέτου, στην πραγματικότητα, βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Βαρώνου και του από κληρονομιάς ιππότη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Baronet». Collins Dictionary. n.d. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. «Baronetess». Dictionary.com Unabridged. n.d. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.