Βαρμακίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Βαρμακίδες (περσικά: برمکیان Barmakīyān, αραβικά: البرامكة al-Barāmikah, από το σανσκριτικό: प्रमुख pramukha=ηγέτης, αρχηγός, διοικητής, αξιωματούχος) ήταν επιφανής οικογένεια από την πόλη Μπαλχ της Βακτρίας, αρχικώς βουδιστές, που κατέκτησαν μεγάλη πολιτική δύναμη υπό τους Αββασίδες χαλίφηδες της Βαγδάτης.

Ο Χαλίντ, γιος του γενάρχη Μπαρμάκ, έγινε βεζίρης του ας-Σαφφάχ, του πρώτου Αββασίδη χαλίφη. Ο γιος του, Γιαχία, βοήθησε τον Χαρούν αρ-Ρασίντ να καταλάβει το θρόνο του χαλίφη και κατέστη ο ισχυρότερος, μετά τον χαλίφη, αξιωματούχος στην αββασιδική αυτοκρατορία. Οι Βαρμακίδες ήταν αξιοθαύμαστοι για το μεγαλείο τους, τη λαμπρότητα και τη φιλοξενία τους, μέχρι την ξαφνική καθαίρεσή τους από τον Χαρούν το 803. Από τους δυο γιους του Χαλίντ, που είχαν διατελέσει κυβερνήτες πολλών επαρχιών και κατείχαν υψηλές θέσεις στην αυλή, ο Φατζλ φυλακίστηκε και ο Τζαφάρ εκτελέστηκε. Μνημονεύονται σε κάποιες ιστορίες στις Αραβικές Νύχτες.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Barmakids της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).