Βαράγκαλ νομός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 17°57′N 79°30′E / 17.95°N 79.5°E / 17.95; 79.5

Χάρτης νομών της Άντρα Πραντές.

Ο Νομός Βαράγκαλ, (Τελούγκου : వరంగల్ జిల్లా , Ουρντού : وارنگل ضلع ) , είναι ένας από τους επιμέρους 23 νομούς - διοικητικές περιφέρειες - της ομόσπονδης πολιτείας Άντρα Πραντές της Ινδίας. Η συνολική του έκταση είναι 12.846 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 3.246.000 κάτοικοι(2001). Βρίσκεται στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της πολιτείας, στη περιφέρεια Τελανγκάνα, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γκοντάβαρι. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη Βαράγκαλ απ΄ όπου και το όνομά του, αποτελώντας έδρα και της μίας εκ των δύο επαρχιών του νομού.

Ο νομός Βαράγκαλ περιλαμβάνει 2 επαρχίες (ζώνες), στις οποίες κατανέμονται 51 δήμοι και κοινότητες. Η επαρχία Βαράγκαλ περιλαμβάνει τρεις κύριες πόλςις καλούμενη έτσι και τριπλή πόλη ή τρίπολη. Επίσημη γλώσσα είναι η Τελούγκου.

Εκ του γεγονότος ότι ο νομός αυτός βρίσκεται μέσα στη περιφέρεια Τελαγκάνα που τελεί σε συνεχή αγώνα αυτονομίας τυγχάνει να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το βαμβάκι, το ρύζι και ο καπνός, ενώ στα λατομικά περιλαμβάνεται ο εξαίρετος μαύρος και καφέ γρανίτης που εξάγεται από αυτόν τον νομό. Παρότι σπουδαία γεωργική περιοχή η οικονομία αυτού είναι ιδιαίτερα προβληματική όπου και συμπεριλαμβάνεται στους νομούς ιδιαίτερης οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του κράτους της Ινδίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]