Βαπτιστήριο Λατερανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°53′10.14″N 12°30′15.48″E / 41.8861500°N 12.5043000°E / 41.8861500; 12.5043000

Βαπτιστήριο Λατερανού
Χάρτης
Είδοςβαπτιστήριο και ακίνητη περιουσία
Αρχιτεκτονικήπαλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′10″N 12°30′15″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[1]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική επισκοπή της Ρώμης
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής4ος αιώνας
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Η είσοδος στο Βαπτιστήριο του Λατερανού. Σημειώστε τις στήλες πορφυρίτη και τα πλούσια λαξευμένα κιονόκρανα, τις βάσεις και τον ι, της εποχής των Φλαβίων (1ος αιώνας).
Το οκτάγωνο εσωτερικό.

Το θολωτό οκτάγωνο Βαπτιστήριο του Λατερανού βρίσκεται κάπως μακριά από την αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στη Ρώμη, στην οποία έχει ενωθεί με μεταγενέστερη κατασκευή. Αυτό το βαπτιστήριο ιδρύθηκε από τον πάπα Σίξτο Γ΄ το 440, ίσως σε παλαιότερη δομή, γιατί δημιουργήθηκε ένας μύθος ότι ο Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας είχε βαπτιστεί εκεί και εμπλούτισε τη δομή. Ωστόσο είναι πιο πιθανό ότι αν βαφτίστηκε, αυτό έγινε στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πιθανώς από έναν Αρειανό επίσκοπο. [3] Αυτό το βαπτιστήριο ήταν για πολλές γενιές το μοναδικό βαπτιστήριο στη Ρώμη, και η οκταγωνική δομή του, με επίκεντρο τη μεγάλη οκταγωνική λεκάνη, που μπορούσε να βυθιστεί ένα άτομο, αποτέλεσε πρότυπο για άλλα σε όλη την Ιταλία και ακόμη και ένα εικονικό μοτίβο εικονογραφημένων χειρογράφων, την "πηγή της ζωής".

Γύρω από την κεντρική περιοχή, όπου βρίσκεται η λεκάνη μπροστά, σχηματίζεται ένα οκτάγωνο από οκτώ κίονες πορφυρίτη, με μαρμάρινα κορινθιακά κιονόκρανα και θριγκό κλασικής μορφής. Στην οροφή του βαπτιστηρίου είναι η ιστορία της μάχης στη Μιλβία Γέφυρα (312). Ένας μεταξύ του βωμού και της αψίδας διάδρομος (ambulatory) περιβάλλει την πηγή και τα εξωτερικά τοιχώματα σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο οκτάγωνο. Από τη μία πλευρά, προς τη βασιλική του Λατερανού, βρίσκεται μία ωραία βεράντα με δύο κίονες από πορφυρίτη και πλούσια λαξευμένα κιονόκρανα, βάσεις και θριγκό.

Το Βαπτιστήριο υπέστη περίτεχνη αποκατάσταση κατά τη διάρκεια του ποντιφικάτου του Ουρβανού Η΄. Ενώ η εσωτερική αρχιτεκτονική του παγιώθηκε και εξωραΐστηκε μετά από σχέδια του Τζιαν-Λορέντζο Μπερνίνι, ένας κύκλος τοιχογραφίας με σκηνές από τη ζωή του Κωνσταντίνου Α΄ προστέθηκε από τον Aντρέα Σάκι στους τοίχους του μεταξύ του βωμού και της αψίδας διαδρόμου (ambulatory). Στο μεταξύ η παλαιοχριστιανική λειτουργία των βαπτίσεων του Πάσχα αναζωπυρώθηκε από τους μπαρόκ πάπες, βαφτίζοντας ενήλικες "turchi ed ebrei" ["Τούρκους και Εβραίους"] σε δημόσια τελετή την παραμονή του Πάσχα. [4] Το απλό, τούβλινο εξωτερικό διακοσμήθηκε αργότερα με ζωφόρο σχεδιασμένη από τον Φραντσέσκο Μπορομίνι το 1657, ενσωματώνοντας τους βραχίονες του πάπα Αλέξανδρου Ζ΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.
  2. dati.beniculturali.it.
  3. Head, Thomas, Medieval Hagiography, p. 93, note, 19
  4. Kirsten Lee Bierbaum: Die Ausstattung des Lateranbaptisteriums unter Urban VIII. Petersberg 2014

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]