Βακ-Κόρποραλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πύραυλος WAC Corporal

Την ονομασία ΒΑΚ/Κόρποραλ, Β/Κ (WAC/Corporal = WAC/Δεκανέας) έφερε ο πρώτος ιονοσφαιρικός πύραυλος που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ το 1944 και εκτοξεύτηκε επιτυχώς τον επόμενο χρόνο. Αποτελούσε μέρος του γενικότερου εξοπλιστικού προγράμματος ΒΑΚ. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έγινε από την αεροναυπηγική εταιρεία Ντάγκλας (Douglas Aircraft Company), υπό την καθοδήγηση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Εργαστήριο Guggenheim) .

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Β/Κ ήταν ένας ερευνητικός μετεωρολογικός πύραυλος διεξαγωγής μετρήσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, την ιονόσφαιρα φέροντας πλείστα όργανα. Ως καύσιμο αυτού χρησιμοποιήθηκε ατμίζον νιτρικό οξύ με ένα μίγμα ανιλίνης και φουρφουρυλικής αλκοόλης. Το συνολικό μήκος του ήταν 7,30 μ. (24 ft), η διάμετρός του 30 εκ. (1 ft), ενώ το συνολικό του βάρος, πλήρους φόρτου έφθανε περίπου τα 315 κιλά, εκ των οποίων τα 67 κ. ήταν το βάρος του καυσίμου. Η δε ταχύτητά του ήταν 1,2 χλμ/δευτερόλεπτο.
Πρώτη εκτόξευση αυτού του τύπου έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 1945 από το πεδίο εκτόξευσης πυραύλων Χουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό φθάνοντας στο ύψος των 65 χλμ. περίπου. Αργότερα συνδυάστηκε με ένα γερμανικό πύραυλο V-2 όπου οι επιδόσεις του Β/Κ άρχισαν να αυξάνουν εκπληκτικά. Στην εκτόξευση στις 24 Φεβρουαρίου του 1949 έφθασε τελική ταχύτητα 8.300 χλμ/ώρα, (περίπου 5.150 μίλια/ώρα) και υψόμετρο τα 400 χλμ. Ο συνδυασμός αυτός Β/Κ και V-2 απετέλεσε τον πρώτο διώροφο πύραυλο που έφθασε στο εν λόγω υψόμετρο.

Σήμερα ελάχιστα μοντέλα Β/Κ υφίστανται ως μουσειακά είδη, όπως στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος των ΗΠΑ και στο Μουσείο του πεδίου βολής στο Ν. Μεξικό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τ.13ος, σ.167

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]