Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βίτοσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Βίτοσα

Η Βίτοσα (βουλγαρικά: Витоша‎‎), ο αρχαίος Σκόμιος ή Σκόμβρος,[1] είναι ορεινός όγκος, στα περίχωρα της Σόφιας, της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Η Βίτοσα είναι ένα από τα σύμβολα της Σόφιας και ο κοντινότερος προορισμός για πεζοπορία, ορειβασία και χιονοδρομία. Οι βολικές γραμμές λεωφορείων και τα τελεφερίκ καθιστούν το βουνό εύκολα προσβάσιμο. Η Βίτοσα έχει το σχήμα ενός τεράστιου θόλου.

Η περιοχή του βουνού περιλαμβάνει το φυσικό πάρκο Βίτοσα, που περιλαμβάνει τα πιο γνωστά και πιο συχνά επισκεπτόμενα μέρη. Στους πρόποδες της Βίτοσα βρίσκονται παραθεριστικές περιοχές της Σόφιας· η συνοικία Κνιαζέβο έχει ιαματικές πηγές. Η Βίτοσα είναι το παλαιότερο φυσικό πάρκο στα Βαλκάνια.

Η Βίτοσα σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα και έχει τη μορφή ενός τεράστιου θόλου. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ορεινά συγκροτήματα της Βουλγαρίας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Η γεωλογία του βουνού περιλαμβάνει ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο της «καμαρωτής» κορυφής του, γνωστή ως Τσέρνι Βραχ (Μαύρη Κορυφή), η οποία υψώνεται στα 2290 μέτρα και αποτελεί την υψηλότερη κορυφή του.

  1. Veyrenc, Charles Jacques (7 Μαΐου 1981). Bulgaria. McGraw-Hill/Contemporary. ISBN 9782826305606 – μέσω Google Books.