Βίλα Φλοριντιάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίλα Φλοριντιάνα
Χάρτης
Είδοςέπαυλη
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηVia Domenico Cimarosa 77 και Via Aniello Falcone 171
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°50′22″N 14°13′48″E
Διοικητική υπαγωγήΝάπολη[1]
ΧώραΙταλία[1]
Έναρξη κατασκευής1819
Όροφοι2
ΑρχιτέκτοναςΑντόνιο Νικολίνι
ΧρηματοδότηςΦερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Βίλα της Φλορίντια, ιταλ.: Villa Floridiana, είναι μία μνημειακή οικία, που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο στη συνοικία Βομέρo στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία. Έχει θέα στα δυτικά ναπολιτανικά προάστια Chiaia και Mergellina.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή μιας βίλας στην τοποθεσία ξεκίνησε από τον Κριστόφορο Σαλιτσέτι και τους κληρονόμους του. Ο Κριστόφορο ήταν υπουργός αστυνόμευσης της κυβέρνησης του Μυρά. Το 1817 οι κληρονόμοι αναγκάστηκαν να την πωλήσουν στον Φερδινάνδο Α΄ των Βουρβόνων, βασιλιά των Δύο Σικελιών, ο οποίος τη χρησιμοποίησε για να στεγάσει τη Λουτσία Μιλιάτσο ντι Παρτάνα, δούκισσα της Φλορίντια, την οποία ο Φερδινάνδος Α΄ είχε νυμφευτεί μοργανικά το 1814. Έμεινε εδώ μέχρι το τέλος της το 1826.

Μεταξύ 1817 και 1819 ο αρχιτέκτονας Aντόνιο Νικολίνι ανακατασκεύασε το κτίριο και τους γύρω κήπους, εξωραϊσμένους σε ελεύθερο, αγγλικό στιλ. Ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου, Φρίντριχ Ντένχαρτ, φύτεψε βελανιδιές, πεύκα, φοίνικες, κυπαρίσσια και μια μεγάλη ποικιλία από λουλούδια στους κήπους. [2]

Η νεοκλασική κατοικία και οι γύρω κήποι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1817-19. Η βίλα από το 1931 στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Κεραμικής της Νάπολης, που ονομάζεται επίσης Mουσείο του δούκα της Μαρτίνα (Μuseo Duca di Martina). [2] Ο δούκας της Μαρτίνα, δευτερότοκος γιος του Ριτσάρντo και της Mαρία-Αρτζεντίνο Καρακιόλο, γεννήθηκε στη Νάπολη το 1929, αλλά μετακόμισε στο Παρίσι, όπου άρχισε να συλλέγει διακοσμητικά έργα τέχνης. Οι κληρονόμοι του δώρησαν τη συλλογή το 1911 στην πόλη της Νάπολης.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 catalogo.beniculturali.it.
  2. 2,0 2,1 Legler, Rolf (1990). Der Golf von Neapel (στα German). Cologne: DuMont Buchverlag. ISBN 3-7701-2254-2. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]