Βίκτορ Σίνμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βίκτωρ Σίνμαν (Victor Scheinman) είναι πρωτοπόρος της ρομποτικής. Είναι απόφοιτος του Σχολείου του Νέου Λίνκον (New Lincoln High School) της Νέας Υόρκης, που τώρα έχει κλείσει. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, κι ενώ ήταν ακόμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Σίνμαν κατασκεύασε μια μηχανή μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης στις θετικές επιστήμες. Το 1972 (μερικές πηγές λένε το 1969) ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ο Σίνμαν εφηύρε το βραχίονα Στάνφορντ, ένα ηλεκτρικό ρομπότ έξι αξόνων που επέτρεπε επίληση του βραχίωνα με κλειστή φόρμα. Αυτό έδινε τη δυνατότητα στο ρομπότ να ακολουθεί πιστά συγκεκριμένα μονοπάτια κινήσεων στο χώρο υπό τον έλεγχο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και επέτρεψε ρομποτικές εφαρμογές σε πολύ περισσότερα και δυσκολότερα πεδία όπως τις συναρμολογήσεις και τις συγκολλήσεις με βραχίωνα. Το 1973 ο Σίνμαν ίδρυσε την επιχείρηση Βικάρμ (Vicarm Inc.) για να κατασκευάζει τους ρομποτικούς του βραχίονες. Το 1977 ο Σίνμαν πούλησε τα σχέδιά του στην εταιρία Ουνιμάσιον (Unimation), που τα βελτιστοποίησε με την βοήθεια της Τζένεραλ Μότορς (General Motors), με τελικό στάδιο τη μηχανή Programmable Universal Machine for Assembly (PUMA) (Προγραμματίσιμη Καθολική Μηχανή για Συναρμολογήσεις). Για λίγο καιρό ήταν Γενικός Διευθυντής για την Unimation στο τμήμα της Συτικής Όχθης (των ΗΠΑ) πριν γίνει μέλος της Ωτομάτιξ (Automatix) ως συνιδρυτής και αντιπρόεδρος το 1980. Ενώ ήταν στην Automatix ο Σίνμαν ανέπτυξε το Ρομποτόκοσμο (RobotWorld), ένα σύστημα συνεργαζόμενων μικρών μονάδων κρεμασμένων από ένα δισδιάστατο γραμμικό μοτέρ. Η γκάμα προϊόντων αργότερα πουλήθηκε στην Γιάσκαβα (Yaskawa).

Στις 22 Ιουνίου 2006 η εφεύρεση του Σίνμαν ήταν μέρος του τηλεπαιχνιδιού Τζιόπαρντι (Jeopardy!) στις ΗΠΑ, όπου η σωστή απάντηση στη κατηγορία της ρομποτικής κέρδιζε $1600. Η ερώτηση ήταν: "Τη δεκαετία του 1970 ο Βίκτωρ Σίνμαν ανέπτυξε τη μηχανή ΠΟΥΜΑ, που σημαίνει Προγραμματίσημη Καθολική Μηχανή για ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ;" (ακολουθούμενο από την ερώτηση "ποια είναι η τελευταία λέξη;" - και η σωστή απάντηση που κέρδιζε τα $1600 ήταν: "βραχίωνας".).

Σήμερα ο Σίνμαν συνεχίζει την εργασία του ως σύμβουλος και είναι επισκέπτης καθηγητής (visiting professor) στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ στο τμήμα των μηχανολόγων μηχανικών.

Η ανιψιά του, Τζένη Σίνμαν, είναι βιολονίστρια τζαζ.

Ο Σίνμαν παντεύτηκε τη Σάντρα Όερμπακ τον Αύγουστο του 2006 [1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Victor Scheinman της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).