Βία Πορτουένσις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βία Πορτουένσις
ΕίδοςΡωμαϊκή οδός και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Η Βία Πορτουένσις είναι στη νοτιο-δυτικά της Ρώμης, παράλληλη με τον Τίβερη.

Η Οδός προς το Πόρτους, λατιν.: Via Portuensis, ήταν ένας αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος, που οδηγούσε στο Portus, που είχε κατασκευάσει ο Κλαύδιος στη δεξιά όχθη του Τίβερη, στις εκβολές του. Βρισκόταν στη δυτική μεριά του Τίβερη. Ξεκινούσε από τη Γέφυρα του Αιμίλιου (νότια της Νήσου Τιβερίνας) και το πρώτο μέρος της πορείας της ταυτίζεται με αυτό της Βία Καμπάνα. Η Πόρτα Πορτουένσις των Αυρηλίων Τειχών είχε διπλό τόξο, πιθανώς λόγω του όγκου της κίνησης που έπρεπε να περάσει από αυτή, αλλά ο διαχωρισμός των δύο οδών γινόταν πολύ πιο πέρα, πιθανώς ένα μίλι από την πύλη: η Βία Πορτουένσις πήγαινε προς τα δεξιά στην λοφώδη χώρα, ενώ η Βία Καμπάνα συνέχιζε προς την κοιλάδα του Τίβερη. Οι δρόμοι ενώνοντο ξανά στη σύγχρονη Πόντε Γκαλέρια.

Με την αύξηση της σημασίας της Βία Πορτουένσις από την εποχή του Κωνσταντίνου Α΄ και μετά, μειώθηκε αντίστοιχα αυτή της Βία Οστιένσις. Ο Προκόπιος, ο οποίος περιγράφει ότι φορτηγίδες είχαν συρθεί στο ποτάμι από ομάδες βοδιών, που κινούντο κατά μήκος του, πρέπει να περιγράφει το μονοπάτι ρυμούλκησης, και όχι τη Βία Πορτουένσις ούτε τη Βία Καμπάνα, η οποία σε πολλά σημεία βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ελικοειδή πορεία του ποταμού.

Η μεγάλη κίνησή της οδήγησε τελικά στην ανακατασκευή του δρόμου με δύο παράλληλους δρόμους: ο ένας για την κυκλοφορία προς τη μία κατεύθυνση και ο άλλος για την κυκλοφορία από την άλλη. Θεωρείται ότι ήταν το πρώτο διπλό οδόστρωμα στον κόσμο.

Σήμερα η Βία Πορτουένσε της Ρώμης ακολουθεί παρόμοια διαδρομή. Ο δρόμος ξεκινά σήμερα από την Pόρτα Ποrτέζε (όπως καλείται στην εποχή μας η Πόρτα Πορτουένσις) και, μετά την Πόντε Γκαλέρια, καταλήγει στον δήμο Φιουμιτσίνο.