Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βέντλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βέντλαντ (γερμανικά: Wendland) είναι περιοχή στη Γερμανία στα σύνορα των σημερινών κρατιδίων του Βραδεμβούργου, του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, της Κάτω Σαξονίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ. Κέντρο του είναι το Ανοβεριανό Βέντλαντ στην επαρχία Λούχοφ-Ντάνενμπεργκ στην Κάτω Σαξονία.

Το 2012 το κράτος της Κάτω Σαξονίας όρισε τα χωριά Ρούντλινγκ στο Ανοβεριανό Βέντλαντ για τον γερμανικό κατάλογο υποψήφιων για μελλοντικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μεταγενέστερες αποφάσεις που θα καθόριζαν την επιτυχία αυτής της προσφοράς θα πραγματοποιούνταν το 2013 στη διάσκεψη των υπουργών Παιδείας (Kultusministerkonferenz) και όχι νωρίτερα από το 2017 από την UNESCO.[1]

Το Βέντλαντ (Wendland) δεν είναι αρχαίο τοπονύμιο. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1700, όταν ένας ιερέας από το Βύστροφ έγραψε για τη γλώσσα, τις συνήθειες, τα έθιμα και τα κίνητρα των Πολάβων κατοίκων της περιοχής αυτής. Έβλεπε τους ανθρώπους στις συνοικίες Ντάνενμπεργκ ως Βένεδοι και έτσι η περιοχή πήρε την ονομασία Βέντλαντ. Με την πάροδο του χρόνου το όνομα έμεινε. Ο όρος Βέντλαντ (Vendland) χρησιμοποιήθηκε για τις περιφέρειες ανατολικά του Λύμπεκ, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε από τους Σκανδιναβικούς λαούς τουλάχιστον πριν από το τέλος του 10ου αιώνα. Μια καταγεγραμμένη ιστορική περίπτωση είναι αυτή του βασιλιά Όλαφ Α΄ της Νορβηγίας το 982, ο οποίος παντρεύτηκε τη βασίλισσα Γκάιρα, κόρη του βασιλιά Μπύριτσλαϊφ του Βέντλαντ.

  1. «Wer wird Welterbe? in: Hannoversche Allgemeine Zeitung dated 18 June 2012». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2017.