Βέλγικος ποιμενικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Βέλγικος Ποιμενικός είναι ράτσα σκύλου, γνωστή στην καθημερινότητα ως Βέλγικο Λυκόσκυλο.

Βελγικός ποιμενικός
04 - Belgian shepherd dog varieties - Groenendael,Tervuren, Malinois, Laekenois.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tervuren

Η καταγωγή του είναι από το Βέλγιο. Η φυλή αυτή έχει τέσσερις παραλλαγές, το Groenendeal, το Tervuren, το Malinois και το Laenkenois. Το Groenendael αναπτύχθηκε από τον Nicholas Rose, έναν εκτροφέα από το χωριό Groenendael του Βελγίου, τον 19ο αιώνα. Η γαλλική αστυνομία τα χρησιμοποιούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η νεοϋρκέζικη, που το 1908 εισήγαγε 4 σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα Γκρένενταλ αμερικανικής εκτροφής. Την ίδια περίοδο τα Γκρένενταλ χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης, αλλά και συντροφιάς και συμμετείχαν, με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διακρίθηκαν στο πεδίο μάχης ως αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς, ακόμα και ως ελκυστές μυδραλιοβόλων. Η διακεκριμένη συμμετοχή τους στον πόλεμο απογείωσε τη φήμη τους ακόμα και στις ΗΠΑ, έως την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 1930, οπότε και η δημοτικότητά τους έπεσε. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τα Γκρένενταλ για μία ακόμη φορά στην υπηρεσία του στρατού, να χρησιμεύουν για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σήμερα το Groenendael και το Tervuren χρησιμοποιούνται συνήθως ως σύντροφοι και το Laekenois και το Malinois ως φύλακες.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Laenkenois

Τα χαρακτηριστικά των σκυλιών των τεσσάρων παραλλαγών είναι εντελώς διαφορετικά, όπως το είδος του τριχώματός τους και το χρώμα τους, δεν διαφέρουν όμως στο μέγεθος και το χαρακτήρα. Το όμορφο Groenendeal είναι ένα μυώδες μαύρο σκυλί, δυνατό, αν και όχι ιδιαίτερα βαρύ. Είναι ευκίνητο και περπατάει με υπερηφάνεια. Το ύψος του αρσενικού είναι κατά μέσον όρο 62 cm και του θηλυκού 58 cm. Το βάρος τους είναι 25-30 kg και 20-25 kg αντίστοιχα. Έχει διπλό μαύρο τρίχωμα και εμφανίζει μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος, στο πηγούνι ή στα δάχτυλα.

Αναγκαίες γνώσεις πριν την απόκτησή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο σκύλος είναι πιστός, αγαπάει πολύ τους ανθρώπους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να του επιβληθούν κάποιοι κανόνες από την αρχή, διότι αν καταλάβει πως δεν υπάρχει αφεντικό δεν θα έχει κανένα μέτρο. Είναι πολύ έξυπνος, μαθαίνει γρήγορα και μπορεί να καταλάβει πολλά αν του δοθεί η απαραίτητη σημασία. Επίσης, είναι πολύ προστατευτικός με το αφεντικό του και είναι επιφυλακτικός με τα άλλα ζώα.

Malinois

Είναι φύλακας χώρου και πολύ καλός σωματοφύλακας, γι' αυτό και είναι τόσο ευκίνητος. Πολλοί, ωστόσο, το χρησιμοποιούν για συντροφιά και όχι για φύλαξη κάποιου χώρου, αλλά ακόμα και στον τομέα αυτό, ο συγκεκριμένος σκύλος θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Θα αγαπήσει πολύ τα αφεντικά του και θα φυλάει και τον χώρο ταυτόχρονα. Τέλος, επειδή μαδάει πολύ, χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]