Βάτσουαφ του Σαμοτούουι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάτσουαφ του Σαμοτούουι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Wacław z Szamotuł (Πολωνικά)
Γέννηση1520[1]
Σαμοτούουι
Θάνατος1560[1][2]
Βίλνιους
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πολωνίας
ΘρησκείαΚαλβινισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
ΣπουδέςΓιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συνθέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
"Alleluja. Chwalcie Pana Boga" («Αλληλούια. Δόξα τω Θεώ») του Βάτσουαφ του Σαμοτούουι σε εκτέλεση από το Μουσικό Κολέγιο του Μπίντγκοστς

Ο Βάτσουαφ του Σαμοτούουι (πολωνικά: Wacław z Szamotuł) (περ. 1520, Σαμοτούουι – περ. 1560, Πίντσουφ), γνωστός επίσης ως Βάτσουαφ Σαμοτούλσκι (Wacław Szamotulski) και Βενσέσλαους Σαμοτουλίνους (λατινικά: Venceslaus Samotulinus), ήταν Πολωνός συνθέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάτσουαφ του Σαμοτούουι ήταν φοιτητής στην Ακαδημία Λουμπράνσκι στο Πόζναν και αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας το 1538. Το 1547 ή το 1548 διορίστηκε συνθέτης στην αυλή του Σιγισμούνδου Β΄ Αυγούστου. Το 1555, ο Βάτσουαφ έφυγε από την Κρακοβία, έχοντας λάβει τον τίτλο του «βασιλικού συνθέτη». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του, η μουσική του ήταν γνωστή εκτός Πολωνίας.[3]

Πέθανε νωρίς και μόνο λίγα από τα έργα του σώζονται. Σύμφωνα με τα λόγια του Σίμον Σταροβόλσκι, ο οποίος έγραψε την πρώτη συνοπτική βιογραφία του Βάτσουαφ, «Αν οι θεοί τον είχαν αφήσει να ζήσει περισσότερο, οι Πολωνοί δεν θα είχαν καμία ανάγκη να ζηλέψουν τους Ιταλούς για τους Παλεστρίνα, Λάπι ή Βιαντάνα».

Τα μοτέτα του In te Domine speravi και Ego sum pastor bonus ήταν οι πρώτες πολωνικές μουσικές συνθέσεις που εκδόθηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Γκούσταβ Ρις, το στυλ του Βάτσουαφ φαίνεται και στα δύο αυτά μοτέτα. «Η συνεχής επικάλυψη φράσεων και το πλήρες μιμητικό ύφος αποκαλύπτουν τη γαλλο-ολλανδική επιρροή».[4]

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοτέτα

Τραγούδια

  • Alleluja, Chwalcie Pana Alleluia (Αλληλούια. Δόξα τω Θεώ)
  • Nakłoń, Panie, ku mnie ucho Twoje (Γύρνα το αυτί σου σε μένα, Κύριε)
  • Kryste dniu naszej światłości (Ω Χριστέ, Ημέρα του Φωτός μας) — ύμνος της Σαρακοστής (περίπου 800)
  • Błogosławiony człowiek (Ευλογημένος ο άνθρωπος)
  • Modlitwa, gdy dziatki spać idą ή Już się zmierzka (Μια προσευχή όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο). Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή σύνθεσή του. Ο Χένρικ Γκουρέτσκι (γενν. 1933) έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την όμορφη αναγεννησιακή μελωδία σε τουλάχιστον τρεις συνθέσεις: Chorale in the Form of a Canon (1961/1984), Old Polish Music (1969) και The First String Quartet (1988), με υπότιτλους Już się zmierzcha.
  • Pieśń o narodzeniu Pańskim ή Pochwalmyż wszytcy społem (Τραγούδι της Γέννησης)
  • Powszechna spowiedź (Καθημερινή εξομολόγηση). Αυτή η σύνθεση έχει ομοφωνική υφή, που σημαίνει ότι ουσιαστικά όλες οι νότες εμφανίζονται ταυτόχρονα, σε αντίθεση με την μιμητική πολυφωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 103959114. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. NUKAT. n97036009.
  3. Reese 1959, σελ. 748.
  4. Reese 1959, σελ. 749.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]