Βάτραχος του Κονγκό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Βάτραχος του Κονγκό είναι ένα αμφίβιο της κεντρικής Αφρικής, που μπορεί να παίρνει τη μορφή της πιο δηλητηριώδους οχιάς της Αφρικής (οχιά Γκαμπόν), προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του. Τόσο η συμπεριφορά του όσο και η εμφάνιση προσομοιάζουν σε αυτή την οχιά. Μπορεί δηλαδή να καμουφλάρεται αλλά και να δρα σαν οχιά, και λόγω του μεγέθους του που είναι μεγάλο, θα ήταν κανονικά ένα καλό γεύμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο journal of natural history. Πρόκειται για φρύνο ουσιαστικά, ένα είδος βατράχου.[1]

Η έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για έρευνα μιας δεκαετίας και λίγοι έιχαν την τύχη να δουν εκείνο το βάτραχο μετά τη μεταμόρφωση. Πρόκειται για ένα είδος μπατεσιανού μιμητισμού, τονίζει ο ο Δρ. Έλι Γκρίνμπαουμ, ερπετολόγος του πανεπιστημίου του Τέξας στο Ελ Πάσο, όπου δηλαδή ένα άκακο πλάσμα παίρνει τη μορφή ενός άλλου επικίνδυνου. Η έρευνα έπρεπε να περιέχει και θηρευτές να ξεγελιούνται από το βάτραχο αλλά αυτό θα ήταν δύσκολο στην υλοποίηση λόγω της σπάνιας εμφάνισης τους, όπως εξηγεί ο ίδιος. Παρόλα αυτά οι αποδείξεις είναι επαρκείς να καταδείξουν ότι πρόκειται γι' αυτό το μιμητισμό.

Που συναντάται και πως επιτίθεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βάτραχος όπως είπαμε απαντάται στην κεντρική Αφρική και η οχιά στην κεντρική, νότια και ανατολική περιοχή αυτής της Ηπείρου. Όταν μεταμορφώνεται σε οχιά της Γκαμπόν (η οποία μπορεί να σκοτώσει με ένα δάγκωμα) τα χρώματά του μοιάζουν με αυτής, όπως και το κεφάλι του στο σχήμα. Από ένστικτο οι θηρευτές το αποφεύγουν. Εκτός των άλλων, αυτός ο βάτραχος έχει την ικανότητα να μιμείται τον ήχο της οχιάς που είναι δυνατός και μακρόσυρτος. Αυτός αντίστοιχα κάνει ένα ήχο σα να βγαίνει αέρας σιγά σιγά από ένα μπαλόνι. Γέρνει το κεφάλι κατά τη διάρκεια. Μελέτες έως και ένα αιώνα πριν έδειξαν πως ο βάτραχος δεν στηρίζεται στα δυο μπροστινά πόδια του όταν μιμείται την επίθεση της οχιάς.

Είναι γνωστό από τις μελέτες ότι και στις 11 τοποθεσίες που ανακαλύφθηκε ο βάτραχος κάπου υπήρχε και η οχιά σε αυτό το μέρος.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτά τα δυο είδη εξελίσσονται μαζί εδώ και 4 με 5 εκατομμύρια χρόνια από την αρχή της Πλειοκαίνου, γεγονός που συμπεραίνεται από τις ομοιότητές τους. Αυτό συνάδει με το μπατεσιανό μιμητισμό.[2]

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οχιά της Γκαμπόν είναι από τις μεγαλύτερες στην Αφρική με τους κυνόδοντές της να φτάνουν τα 5 εκατοστά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Congolese toads may avoid predators by copycatting deadly vipers». Science News for Students (στα Αγγλικά). 19 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2021. 
  2. «Βάτραχος «μεταμορφώνεται» σε οχιά για να αποφύγει τις επιθέσεις (Video)». topontiki.gr (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2021.