Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάττος Δ΄ της Κυρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάτος Δ΄ της Κυρήνης)
Βάττος Δ´ της Κυρήνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑρκεσίλαος Δ´ της Κυρήνης
ΓονείςΑρκεσίλαος Γ΄ της Κυρήνης

Ο Bάτος Δ΄ ο Καλός (κυβέρνησε 515 π.Χ. - 465 π.Χ.) ήταν ο έβδομος και ο προτελευταίος από τους Έλληνες βασιλείς της Κυρηναϊκής, από τη δυναστεία των Βαττιαδών. Ήταν ο πρώτος Κυρηναίος βασιλιάς, που κυβέρνησε ως πελάτης βασιλιάς υπό την Περσική Αυτοκρατορία.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάτος Δ΄ ήταν γιος και μοναχοπαίδι του πέμπτου βασιλιά των Κυρηναίων, Αρκεσίλαου Γ΄. Η μητέρα του ήταν κόρη του Αλαζίρ, ενός Λίβυου, που υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Βάρκης. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο πατέρας του, και ο εκ μητρός παππούς του του, ήταν συγγενείς και η εκ μητρός γιαγιά του είναι άγνωστη.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάττος Δ΄ διαδέχθηκε την εκ πατρός γιαγιά του Φερετίμα στα τέλη του 515 π.Χ. Είχε αποβιώσει από δερματική ασθένεια στην Αίγυπτο. Από το 515 π.Χ. έως το 465 π.Χ. ο Βάττος Δ΄ κυβέρνησε ως βασιλιάς της Κυρηναϊκής. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη βασιλεία του, αν και φαίνεται ότι η βασιλεία του ήταν ειρηνική. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Κυρηναϊκή εξήγαγε σιτάρι, κριθάρι, ελαιόλαδο και σίλφιο (ένα εξαφανισμένο πλέον φυτό που είχε αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες). Τάφηκε κοντά στους πατρικούς του προγόνους και τον διαδέχθηκε ο γιος του Αρκεσίλαος Δ΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]